Even op een rij: het vlagprotocol en wat je kunt verwachten.

Waar de laatste twee edities van 4 mei versoberd waren vanwege de toen geldende coronamaatregelen, keert Dodenherdenking dit jaar terug naar de normale gang van zaken. Zó, dus.

Wat herdenken we?

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies in de jaren daarna.

Article continues after the ad

Ter nagedachtenis van de slachtoffers hangt de Nederlandse vlag (driekleur zonder wimpel) de hele dag halfstok. Vlaggen mag van zonsopgang tot zonsondergang.

Zó wordt er herdacht

In het hele land vinden woensdagavond herdenkingen plaats. Om 20.00 uur is iedereen twee minuten stil. Het thema van de herdenking is Vrijheid in verbondenheid.

Nationale Dodenherdenking

De Nationale Dodenherdenking vindt plaats op de Dam in Amsterdam. Iedereen is weer welkom om die bij te wonen.

Tijdens de laatste twee edities waren naast de koning en koningin slechts weinig mensen bij de ceremonie aanwezig.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn er vanavond weer bij. Het koningspaar legt namens de hele Nederlandse bevolking een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Daarna volgen de overige kransleggingen en houdt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema een toespraak.

Voorafgaand aan de herdenking op de Dam is er een herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Presentator en historicus Hans Goedkoop zal daar de 4 mei-voordracht houden. Waarom we het recht toch vooral níet als ‘iets saais en formeels’ moeten zien en niet alles teruggebracht zou moeten worden tot ‘een mening’, daarover wil schrijver, presentator en historicus Hans Goedkoop het hebben in zijn voordracht. De NOS zendt alles vanaf 18.45 uur uit op NPO1.

En morgen?

Morgen is het 5 mei: Bevrijdingsdag. Dan vieren we dat het Koninkrijk der Nederlanden in 1945 bevrijd is na vijf jaar bezetting door nazi-Duitsland.

Om stil te staan bij onze vrijheid hangt de vlag (driekleur zonder wimpel) in top, tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Foto's (c) Getty Images, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in