Verfrissend: boeken die je daadwerkelijk wilt lezen.

Liefhebbers van haute literatuur zullen ervan huiveren, maar de nominaties van de NS Publieksprijs leveren wel een goed beeld op van wat mensen nu echt graag lezen.  

Dit zijn de nominaties:

Bonuskind - Saskia Noort
Derksen – Michel van Egmond & Antoinette Scheulderman
Ik ga leven – Lale Gül
Martien – Jan Dijkgraaf
Opgewekt naar de eindstreep  – Hendrik Groen
Wen er maar aan – Maike Meijer

Article continues after the ad

Het is voor Jan Dijkgraaf (boek over Martien Meiland), Lale Gül en Maike ↑  Meijer (met haar hilarische overganshit) de eerste keer dat zij genomineerd zijn.

Michel van Egmond, die dit keer met Antoinette Scheulderman voor hun boek over Johan Derksen is genomineerd, won de prestigieuze prijs in 2017 met De wereld volgens Gijp, in 2014 met Kieft en in 2013 met Gijp.

Hendrik Groen won de prijs al twee keer, voor Zolang er leven is in 2018 en voor Pogingen iets van het leven te maken in 2016.

Saskia Noort is maar liefst zes keer eerder genomineerd voor Stromboli (2018), Huidpijn (2017), Debet (2014), De verbouwing (2009), Nieuwe buren (2006) en De eetclub (2004).

Bestverkochte titels

Bij de NS Publieksprijs geldt: de lezer bepaalt. Het boek waar het lezerspubliek het meest op stemt, wint. De zes Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2020 tot 1 juli 2021).

Vorig jaar werd een recordaantal van 159.000 stemmen uitgebracht. De NS Publieksprijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2021, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7500 euro en een jaar lang gratis reizen met de NS Business-Card eerste klas.

Foto's (c) Getty Images, Nouveau / DPG Media 2021

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in