Cast en crew zijn zich aan het voorbereiden đź‘‘ !

The Crown is een ongekend succes gebleken voor Netflix. Met het aanstaande vijfde seizoen belandt de serie over de Windsors in de jaren negentig. En dat betekent ook weer een castwisseling, want producer Peter Morgan gelooft niet in ouder schminken: 'Elke leeftijd heeft zijn eigen energie.'

Article continues after the ad

De Queen

Imelda Staunton, bekend van haar rol als Dolores Umbridge in de Harry Potter en van Vera Drake neemt de rol van koningin Elizabeth over van Olivia Colman. "Vanaf het begin heb ik genoten van The Crown," zegt Imelda. "Als acteur deed het me veel plezier om te zien hoe zowel Claire Foy als Olivia Colman iets speciaals en unieks aan het script hebben toegevoegd. Ik ben oprecht vereerd om in dit buitengewone en creatieve team te stappen en The Crown tot een goed einde te mogen brengen."

Prins Philip

Games of Thrones’s High Sparrow Jonathan Pryce zal de voorlopig laatste hertog van Edinburgh zijn en Tobias Menzies opvolgen.

Charles en Diana

Elizabeth Debicki, bekend van Baz Luhrmann’s The Great Gatsby and Widows neemt de rol van prinses Diana over van Emma Corrin...

...en Dominic West is de nieuwe prins Charles. hij volgt Josh O'Connor op.

Prinses Margaret

Na Vanessa Kirby en Helena Bonham Carter is Lesley Manville (Phantom Thread) de nieuwe prinses Margaret. Lesley zal een licht aftakelende prinses spelen, die met gezondheidsklachten kampt.

De 1990's  

Tot nu toe heeft elk seizoen van The Crown ongeveer tien jaar behandeld. Het lijkt er dan ook op dat het vijfde seizoen over de jaren negentig zal gaan, met onder andere het 'annus horribilis' van de Queen (1992). In die tijd was er de grote brand in Windsor Castle én de scheidingen van Charles en Diana, Andrew en Sarah en Anne en Mark.

Volgens producer Morgan zal Imelda 'The Crown' in de 21ste eeuw brengen, wat een grote hint is dat ze het tijdvak net genoeg oprekken om in ene Kate Middleton te introduceren. Die heeft prins William in 2001 leren kennen toen ze samen studeerden aan St Andrews.

 Hoe nu verder?

Seizoen vijf zal, als alles meezit aan het einde van 2021 verschijnen. Om alles goed af te ronden is tegen alle verwachtingen in een zesde seizoen besteld, dat rond 2022 live zou moeten gaan. Dat is dan voorlopig wel het laatste: het verhaal komt dan zo dicht bij de werkelijkheid dat het wat ongemakkelijk wordt.

Dus ga uit van een voorlopige afronding rond 2001, als er rust in de Windsor-tent is. Maar reken maar dat de producers rekening houden met een doorstart, als we weer een jaar of tien verder zijn en er een heel nieuwe generatie klaar staat: het blijft een fascinerende familie. 

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, Netflix

Doe je mee aan de grote Nouveau Enquête? Onder de deelnemers verloten we fijne beautypakketten!