'Goede afleiding is nu een levensbehoefte.'

Ondanks het feit dat ik me elke dag weer voorneem nu eens 'een goed boek' te gaan lezen, waarvan ik er stapels heb liggen, ga ik 's avonds toch weer voor de bijl en kies ik voor een Netflix-serie kijken. Ik ben vast de enige niet, vooral in deze dagen, waarin goede afleiding een levensbehoefte is.

Article continues after the ad

Dankzij deze verslaving ben ik langzamerhand een kenner van het Netflix-bestand. Heel gemakkelijk kan ik daar dus een persoonlijke Top 5 uit halen.

Ik kan natuurlijk een absolute topper als The Crown noemen, maar die heeft iedereen inmiddels al gezien, tot en met het meest recente seizoen met Lady Di en Margaret Thatcher.

Dus, vijf ándere toppers:

FARGO (drie seizoenen)

Amerikaanse thriller serie uit 2014, gebaseerd op de gelijknamige film van de gebroeders Coen. In steeds weer een ander slaperig stadje, waar het voortdurend sneeuwt (volgens mij speelt elk seizoen zich in de barre winter af) proberen plaatselijke politiemensen vreemde moorden op te lossen.

Het fijnst is hulpsheriff Molly Solverson uit seizoen 1, die hoogzwanger, maar vastberaden haar werk doet, gehuld in een parka met bontkraag, zware laarzen en dikke wanten.

WEISSENSEE (drie seizoenen)

Een Duitse serie uit 2010, bekroond met diverse tv-prijzen, over twee Oost-Duitse gezinnen, tussen 1980 en 1990, de tijd vóór, tijdens en net na de val van de Berlijnse Muur.

Het ene gezin werkt voor de Stasi, van het andere zijn twee leden betrokken bij het verzet. Met recht een 'Ossi-drama' genoemd, vooral wanneer de zoon uit het ene gezin verliefd wordt op de dochter uit het andere. 

SHTISEL (twee seizoenen)

Israëlische serie uit 2013, die zich afspeelt in een streng religieuze familie in een ultraorthodoxe wijk van Jeruzalem, waarvan de vader leraar en rabbijn is.

De jongste zoon, die schilder en tekenaar is, wil zich aan de regels onttrekken, zowel wat betreft zijn werk als zijn relatie met een gescheiden vrouw.

BONUSFAMILJEN (drie seizoenen)

Zweedse dramaserie uit 2017, waarin op zeer realistische en tegelijkertijd geestige wijze de verwikkelingen in een paar gescheiden gezinnen worden geschetst.

Zeer herkenbaar voor ouders en kinderen die hetzelfde hebben meegemaakt. Mooi is te zien hoe de grootouders vaak rust kunnen brengen in de hectische levens van hun kinderen en kleinkinderen.  

BIR BASKADIR ( een seizoen)

Een Turkse dramaserie uit 2020, die ik net bij toeval ontdekt heb en waarover ik heel enthousiast ben. Hoe vaak zie je nu hoe het dagelijkse leven van vrouwen in Istanbul eruit ziet?

In deze serie volg je een aantal jonge vrouwen, die vroeger of later met elkaar te maken krijgen door hun werk als psychiater, actrice of werkster. Een mooi en ontroerend inkijkje in het leven van goed opgeleide, moderne, maar ook behoudende en laag opgeleide vrouwen. Veel plezier met kijken!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in