Nouveau sprak de schrijvers van Spiegelman alvast.

Lees & huiver met Spiegelman, de nieuwe thriller van Lars Kepler, het pseudoniem van het Zweedse schrijversechtpaar Alexander en Alexandra Ahndoril. Met hun bloedstollende thrillers rond Joona Linna veroverden ze de wereld en verkochten ze alleen al in Nederland meer dan 600.000 boeken.

Ook in Spiegelman speelt Joona Linna weer de hoofdrol. Nouveau sprak met Alexandra Ahndoril over hun succesvolle reeks. Denken ze dan Joona voldoende inspiratie blijft bieden?

Article continues after the ad

Alexandra: "Ja, al bij het eerste boek De Hypnotiseur begrepen we dat we er nog jaren mee door konden gaan. In onze studeerkamer knetterde het dag-in-dag-uit van de elektrische creativiteit. Het enige wat je hoorde waren onze vingers op de toetsenborden. Spiegelman is ons achtste boek, we zijn inmiddels bezig met nummer negen en peinzen er nog niet over om de serie te beëindigen, het is nog veel te opwindend."

Is de inspiratie er altijd?

"De periode waarin we een boek afronden is altijd heel intens, daar moet alles voor wijken. Als we het hebben ingeleverd, gaan we meestal een eind lopen, dan zijn we helemaal leeg en hebben we het gevoel dat we nooit meer één goede zin zullen schrijven. Als we dan thuiskomen gaan we schoonmaken, afwassen, wassen en dan is er na een dag of twee altijd opeens een idee voor het volgende boek."

Welke eigenschap van Joona bevalt je het meest?

"Zijn menselijkheid. Hoewel hij militaire krav maga beoefent en zich bezig houdt met onconventionele gevechtstechnieken, innovatieve wapens en urban guerilla activiteiten is hij geen superheld. Hij is menselijk, hij heeft gevoelens en is een gevoelsmens, vol empathie. Elke zaak laat littekens achter, zowel op zijn lichaam als op zijn ziel."

Elf jaar samen schrijven is niet niks, hoe scheiden jullie zakelijk en privé?

"Het is niet makkelijk om die twee uit elkaar te houden, want we houden van ons werk en schrijven elke dag. Als we boodschappen doen of koken bespreken we plots of scènes, maar als onze dochters aanschuiven, zijn we weer terug in het hier en nu."

Was er een speciale bron van inspiratie voor Spiegelman?

"Onze boeken zijn bedoeld als spannend entertainment, maar naar onze mening is crime fiction ook geschikt voor serieuze discussies over de mensheid, moraal en de tekortkomingen van onze maatschappij. Maar we gaan geen spoilers weggeven, voor de lezer is het leuker om er zelf achter te komen wat ditmaal het onderwerp van discussie is."

Waarom zou iedereen Spiegelman moeten lezen?

"Het is zowel een snelle thriller als een psychologisch labyrint. Soms een beetje eng, zelfs, maar uiteindelijk toch een positieve reis van geheimen naar antwoorden, van onrecht naar rechtvaardigheid en van chaos naar orde. Het begint met een wrede moord: een vrouw wordt 's nachts opgehangen in een speeltuin. Rechercheur Joona Linna ontdekt dankzij beveiligingsbeelden dat er een getuige was: een man die de moord heeft gezien. De getuige blijkt echter een verwarde man: hij spreekt amper en herinnert zich niets. Om het onderzoek verder te helpen, vraagt Linna zijn vriend Erik Maria Bark om hulp. Hij hoopt dat de getuige onder hypnose zijn blik zal durven werpen op wat hij in de speeltuin heeft gezien. Hoe dat afloopt, lees je in het boek."

Spiegelman verschijnt op 17 november 2020 en kost € 22

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in