Een non, een scooter, de sixties en intrige. Wat wil een mens nog meer?

Het zijn goede tijden voor fans van detectives, uit alle hoeken van de aarde komen ze op je af. Maar de Britse detective blijft natuurlijk een klassieker. En die krijgt nu een heel nieuw, nostalgisch jasje dankzij Sister Boniface Mysteries op BBC First.

De fonkelnieuwe tiendelige serie, die op 22 maart van start gaat, is een spin-off van het al negen seizoenen populaire Father Brown (dat zelf een dag eerder weer gaat lopen). Het draait in de serie om de hyperintelligente Sister Boniface, gespeeld door Lorna Watson, die naast wijnmakende non met kennis van laboratoriumzaken en een doctoraat in forensische wetenschappen óók nog eens een verslinder van detectiveverhalen is.

The devil is in the details

Dat maakt haar tot een geweldige bondgenoot voor de lokale politie van het dorpje Great Slaughter in Warwickshire, waar ze de nodige misdrijven te verwerken krijgen maar (we spreken de jaren zestig) nog nul kunnen in termen van forensisch onderzoek. Maar laat Sister Boniface nou net een eigen laboratorium (voor de wijnmakerij) én alle kennis in huis hebben om modder, bloed, vlekken, haren en vezels te kunnen onderzoeken, vergif op te kunnen sporen en op allerlei manieren bij het onderzoek te kunnen helpen.

The devil is in the details, daar is de zuster wel zeker van, dus zet ze alles op alles om bewijsmateriaal boven water te halen. Ze weet meer van crime scenes dan de lokale politie zelf, maar vanzelfsprekend wil niet iedereen luisteren naar ‘die non’ van dat klooster even verderop.

Excentrieke dorpelingen

Hoofdrolspeelster Lorna Watson die zuster Boniface speelt, ken je misschien al van de andere series van de makers van Sister Boniface Mysteries, Father Brown (waar ze ook als Sister Boniface in zat) en Shakespeare & Hathaway. De knappe detective Sam Gillespie, met wie de zuster volop samenwerkt om misdrijven op te lossen, wordt gespeeld door Max Brown uit Downton Abbey en The Tudors. En zoals je wel gewend bent van Britse detectives worden zij omgeven door allerlei excentrieke dorpelingen, al kan zuster Boniface er op haar knalrode Vespaatje zelf ook wat van.

Precies het soort luchtige crimedrama-serie waar we momenteel in willen verdwijnen, kortom, van het heerlijke tijdsbeeld tot de typische Britse humor. 

Sister Boniface Mysteries is vanaf dinsdag 22 maart om 21.00 uur te zien op BBC First.