The Crown, maar dan met Elizabeth van Oostenrijk!

'Sisi', soms ook 'Sissi' verloor haar eerste kind toen kleine Sophie nog maar twee was. Haar enige zoon Rudolf (en zijn maîtresse Mary Vetsera) bezweken door (zelf)moord. En haar zus hertogin Sophie van Beieren kwam om in de vuurzee van de 'Bazar de la Charité' in Parijs. 

Uiteindelijk werd Sisi in 1898 op haar 60ste zelf gedood bij een aanslag door een Italiaanse anarchist Luigi Lucheni, die haar in het hart stak met een soort zelfgemaakte priem. Dit zou de laatste foto zijn die van haar is genomen, een week voor haar dood in Zwitserland, in het gezelschap van haar hofdame gravin Irma Sztáray de Sztáray et Namgymhály.

Beautylover

Alsof dat allemaal al niet genoeg stof voor een drama geeft, was ze ook nog eens geobsedeerd door haar uiterlijk. 'Kinderen zijn de vloek van een vrouw, want als ze komen, verdrijven ze schoonheid, dat het beste geschenk van de goden is,' aldus Hare Keizerlijke Hoogheid.

Article continues after the ad

De keizerin douchte elke ochtend koud, liet zich stevig masseren, trok zich elke ochtend twintig keer op en deed gedisciplineerd gymnastische oefeningen op onder andere een evenwichtsbalk. Op haar vijftigste pakte ze schermen op als sportieve activiteit.

Daarnaast reed ze veel paard (hier met haar man) en maakte ze lange wandelingen om in vorm te blijven (met in haar kielzog een zwoegende, in stilte lijdende entourage). Altijd droeg ze een zeer strak geregen korset: haar taille was slechts veertig cm.

Gezien deze beperkingen was het niet vreemd dat de keizerin trapvrees had: ze moet amper adem hebben kunnen halen. Heel vooruitstrevend: ze ging zelden naar buiten zonder een grote parasol van wit leer om zich tegen zonlicht te beschermen en zo haar teint te behouden.

Sisi sliep met een leren masker waarin kalfsvlees zat en doeken die waren gedrenkt in viooltjes- of ciderazijn om haar taille in de veronderstelling dat die zo slank zou blijven. Haar hals werk ingewikkeld met doeken die waren geweekt in Kummerfeldwater, om dezelfde reden. Kranten schreven gretig over haar lifestyle, wat van haar een soort influencer avant la lettre maakte.

De keizerin dronk het sap van verse biefstuk en baadde in geitenmelk en olijfolie. Eens in de twee weken liet ze haar lange lokken (los viel het op de grond als ze zat) wassen met eieren en cognac. Hiervoor werd de agenda voor de hele dag geblokt. Het opsteken voor de dag kostte twee uur en het haar was zo zwaar dat het haar vaak hoofdpijn bezorgde. Een opgeblazen gevoel verminderde Sisi door vijf eiwitten met een beetje zout te drinken. Dit alles om haar reputatie als 'de lieftalligste vrouw van Europa' waar te maken.

Netflix maakt een zesdelige tv-serie over het leven van deze Elisabeth van Beieren, geboren in het Huis van Wittelsbach, die nog maar zestien was toen ze zich vijf dagen na hun eerste ontmoeting verloofde met Franz Joseph, keizer van Oostenrijk en Hongarije. Op dit schilderij staat ze als 15-jarige voor haar ouderlijk huis, kasteel Possenhofen.

Ten paleize maakte haar schoonmoeder aartshertogin Sophie haar het leven moeilijk. Ze gaf Sisi's kinderen namen (en vernoemde onmiddellijk zichzelf) en eiste de opvoeding van Sisi's dochters Sophie en Gisela op. Kleine Sophie stierf onder haar zorg aan vermoedelijk tyfus op haar tweede. Daarnaast liet de aartshertogin ophitsende pamfletten achter waarin stond dat een koningin niets waard was als ze geen mannelijke troonopvolger produceerde.

Geen wonder dat Elisabeth van de stress vaak dagen geen hap door haar keel kreeg. Ze kampte met neerslachtige buien en als ze dreigde zwaarder dan vijftig kilo te worden, ging ze vasten en hongerde zich uit.

Haar fenomenale reislust kwam vooral voort uit het verlangen om maar weg te zijn van het hof in Wenen.

Sisi is bij het grote publiek bekend geworden door de Sissi trilogie met Romy Schneider in de hoofdrol. Voor de serie wordt de jonge Elisabeth gespeeld door Duitse actrice Devrim Lingnau. De serie over het leven aan het Habsburgse hof zal in het voorjaar van 2022 te zien zijn.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in