Klassiek, modern, retro – the works.

Nu de musea weer open mogen, wordt er met man en macht gewerkt om eerder lopende exposities te verlengen en nieuwe zo snel mogelijk onder de aandacht te brengen. We tippen er vier in Amsterdam, voor een dagje kunsthappen (en misschien wel kopen!)  

Levende structuren

In de tentoonstelling Levende Structuren verbeeldt Ursula Neubauer haar ervaringen in de de woestijn van Namibië. Verwevenheid en onderlinge afhankelijkheid is het thema.

Article continues after the ad

In WG Kunst zijn grafiek, Schilderijen, ruimtelijk werk en video te zien. Tentoonstellingsperiode vrijdag 21 januari t/m zondag 30 januari 2022 (maandag gesloten). Openingstijden 13.00-17.00 uur.

Rauw

De dingen weergeven zoals ze zijn, niet idealiseren – dat is de kern van het werk van Rembrandt, maar ook van veel hedendaagse kunstenaars. Zij kijken met dezelfde observerende en ongefilterde blik naar mensen en het menselijk lichaam, maar dan bijna vier eeuwen later.

Rembrandt, Naakte vrouw, zittend op een heuveltje, ca. 1631. Collectie Museum Het Rembrandthuis.

In de groepstentoonstelling RAUW wordt het werk van elf hedendaagse makers getoond, onder wie Melanie Bonajo, Natasja Kensmil, Rineke Dijkstra, Alex Farrar en Verena Blok. Hoewel hun kunst uiteenlopend is – van schilderijen, fotografie en videokunst tot driedimensionale installaties – hebben ze iets belangrijks gemeen.

In hun werk bevragen ze taboes omtrent het lichaam en onderzoeken ze (heersende) schoonheidsidealen. Hun kunst is eerlijk en onopgesmukt. RAUW is de eerste in een nieuwe reeks tentoonstellingen van hedendaagse kunst in Museum Het Rembrandthuis en is te zien tot en met 22 mei.

Pay as you Please!

Laat je verrassen door de vele verborgen schatten uit het atelier en galeriedepot. Een perfecte gelegenheid om je persoonlijke outsider art collectie aan te vullen of iemand een bijzonder kunstwerk cadeau te geven. Vind je favoriete kunstwerk in de Outsider Art Galerie in de Hermitage Amsterdam en bepaal zelf de prijs!

Eeuwig in aanbouw: F.Stariks leven als museum

“U moet mijn huis als een vergrote binnenkant van mijn schedel zien: het zichtbare archief van wat binnenin mij leeft…” Dat schreef F. Starik (1958-2018), beeldend kunstenaar, auteur, initiatiefnemer van de Eenzame Uitvaart Amsterdam en gedurende enkele jaren Stadsdichter. Hij vatte zichzelf op als een museum, “een verzameling van curieuze indrukken”.

De tentoonstelling Eeuwig in aanbouw verkent de diverse musea die Starik bouwde in Amsterdam. Van zijn woon- en werkomgeving in de Staatsliedenbuurt tot het volledig aan zijn persoon gewijde Starik Museum dat hij runde aan de Rozengracht. Van de openbare kunstwerken van zijn hand die door de stad zijn gestrooid tot begraafplaats Sint Barbara – waar hij zoveel Eenzame Uitvaarten voltrok, en ook zelf begraven ligt.

Een tentoonstelling van Andrea Stultiens en Vrouwkje Tuinman, in samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam. T/m 5 juni 2022. Gratis toegankelijk.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in