Nog nooit was het zo donker in een museum…

Het is een volmaakt onderwerp voor de tijd van vallende blaadjes, Halloween en Allerzielen: all things Goth. In het Design Museum in Den Bosch is er een tentoonstelling aan gewijd waar je zelfs pubers die wars van cultuur zijn mee naar toe krijgt, om zich even onder te dompelen in deze Victoriaanse stroming.

Melancholie alom

Goth is de grootste subcultuur ter wereld. Het is een levensstijl vol onbestemd verlangen naar de donkere kant van het leven.

Article continues after the ad

The Lady of Shalott van Waterhouse, het toppunt van Victoriaanse goth melancholie

Niet zozeer een stijl, maar de verbeelding van een gevoel; de ‘verleidelijke duisternis’, een melancholisch-romantische visie die na meer dan twee eeuwen stevig in onze cultuur is verankerd.

Onuitsprekelijke geheimen

Het is ook een uitgesproken vorm van escapisme, een poging om de gewone wereld te vergeten en een spiegel voor te houden.

Het verwerpt de onttoverde moderne maatschappij waarin alles te verklaren is en geeft je in plaats daarvan de gelegenheid om jezelf te verliezen in een wereld vol diepe betekenis, zwarte magie en onuitsprekelijke geheimen, op zoek naar vervoering en sensatie.

Onheilspellend design

De tentoonstelling ‘GOTH – Designing Darkness’ gaat op zoek naar de bronnen van de subcultuur en presenteert een cultuurgeschiedenis vol dramatische verbeeldingen, onheilspellend design en zwartgallige kunst.

Hier en nu

En midden in het historische Den Bosch met zijn middeleeuwse en neogotische monumenten toont de expositie ook hoe deze duistere tegencultuur nu wordt verbeeld.

Voor meer informatie en tickets: Design Museum Den Bosch 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in