Tom Hanks, van wie we sowieso al wisten dat hij, zeker naar filmsterbegrippen, ‘gewoon aardig’ is, lijkt een even simpel als doeltreffend offensief begonnen te zijn tegen al het lelijks en leugenachtigs dat zijn land 24/7 teistert.

Het kan niet makkelijk zijn om in dit Trump Tijdperk een weldenkende Amerikaan te zijn. En vooral ook te blijven. Tijdens het net gevierde Thanksgiving, traditioneel een dag om met elkaar dankbaar te zijn, schijnen families niet eens meer samen te kunnen zijn door de splijtzwam die de politiek er geworden is. 

Hartverwarmend

Tom Hanks blijkt echter vastbesloten om gewoon zichzelf te blijven, a decent man zoals dat in het Engels aantrekkelijk heet. Zo plaatste hij een filmpje op Twitter waarin hij zomaar wat aardige tweets voorleest, van gewone mensen die berichtjes schreven over hartverwarmende dingen die ze die dag hadden meegemaakt. 

Opvallend hoe nodig dat lijkt te zijn in het door nepnieuws geteisterde land, waar de president Twitter bijna maniakaal gebruikt voor alles wat lelijk is. Hanks filmpje werd in no time al 8 miljoen keer gekeken en is still counting. Terwijl het, om eerlijk te zijn, nu ook weer niet heel bijzonder is, wordt er massaal op gereageerd. Dat illustreert waarschijnlijk vooral hoe groot de behoefte van de Amerikanen aan wat aardigheid is geworden. 

Article continues after the ad

Feelgood

Dit weekend stond er in de New York Times ook een prachtig artikel over de 63-jarige acteur en precies dit onderwerp, met als titel This Tom Hanks Story Will Help You Feel Less Bad. Eigenlijk is het vooral een lange opsomming van alle vriendelijkheden van Hanks. Pure feelgood, waar zelfs een kwaliteitskrant graag een pagina voor vrij maakt. 

Noblesse oblige zal Tom wellicht ook denken en voelen, want hij ontving natuurlijk niet voor niets drie jaar geleden de Presidential Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding die een Amerikaanse burger kan krijgen. 

En om het compleet te maken speelt Tom ook nog de hoofdrol in A Beautiful Day In The Neigborhood, waarin hij Mr. Rogers speelt, de aardigste man op televisie. Zijn legendarische programma Mr. Rogers’ Neighborhood, wordt vaak in één adem genoemd met Sesamstraat. Maar waar Sesamstraat zich echter vooral bezighield met rekenen en lezen, vertelde Mr. Rogers over gevoelens, en wat het juiste is om in een bepaalde situatie te doen.

In de film probeert journalist Tom Junod (Matthew Rhys) een verhaal over Mr. Rogers te schrijven. Junod is door de wol geverfd en probeert door Rogers’ enthousiasme heen te prikken. Dat gaat hem slecht af, want Rogers doet niet alsof!

Inderdaad, een rol die Tom Hanks op het lijf geschreven is. In februari 2020 in de bioscoop.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in