De cast voor het vijfde seizoen is bijna rond.

Lesley Manville neemt de rol van prinses Margaret in The Crown over van Helena Bonham Carter, die HKH op middelbare leeftijd speelde. Manville speelt Margaret in haar laatste jaren, toen die fysiek niet meer fit was, maar nog wel vlammende brieven aan in haar ogen schandelijke familieleden zoals Sarah en Diana pende.

Seizoen vier begint eind jaren zeventig en eindigt rond 1990, het vijfde en voorlopig laatste seizoen van The Crown zal vermoedelijk de jaren negentig beslaan en een teen in de 21ste eeuw steken.

Article continues after the ad

Het was een tumultueuze tijd voor de Windsors waarin drie van koningin Elizabeths kinderen in scheiding lagen, vaak met nogal wat schandalen erom heen. Er woedde bovendien een grote brand in Windsor Castle en de dood van prinses Diana in 1997 bracht het Britse koningshuis bijna ten val. 

Bekend is dat Imelda Staunton de Queen zal spelen, de rollen van Philip en prinses Anne moeten nog worden gecast. Wie een beetje tussen de regels door luistert naar wat schrijver Peter Morgan zegt, kan erop rekenen dat het vijfde seizoen zal eindigen met de eerste ontmoeting van prins William met ene Kate Middleton in 2001, op Andrews University.

Blijft de vraag waarom de serie (hier Imelda op een foto uit Downton Abbey, om je een idee te geven van haar vorstelijke uitstraling) na het vijfde seizoen stopt. De reden hiervoor is vermoedelijk dat de senior generatie nog leeft en het zeer ongelukkig zou uitkomen als prins Charles net koning zou worden met een seizoen met zijn voorganger als staatshoofd op de plank.

Daarnaast is er de afgelopen jaren ontzettend veel gebeurd bij de Windsors. Om de gebeurtenissen rond onder andere de Sussexit en prins Andrew in enig historisch perspectief te kunnen duiden, is er iets meer afstand nodig. Reken er dus maar op dat seizoen 5 het voorlopig laatste is, dit is een serie die over pakweg tien jaar wel eens een geweldige doorstart zou kunnen maken.  

Foto's (c) The Crown, Brunopress. The Royal Family

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in