Naast mooie kleren voor Máxima maakt Claes ook mooie dingen voor aan de muur.

Ook een succesvol modeontwerper wil wel eens wat anders. Daarom exposeert Claes Iversen voor het eerst zijn kunstwerken en meteen meer dan honderd – de man is productief. Het zijn veelal combinaties van schilderijen, foto's en collagetechnieken.

Claes schildert al sinds zijn jeugd en ziet de bezigheid als een bijna levenslange passie. "Schilderen werkt niet alleen heel bevrijdend, maar is ook een enorme toevoeging aan mijn algehele creatieve proces," zegt hij. "Ik zie het als een verbreding van de cross-overs in de creatieve disciplines van mode, kunst en interieur."

Article continues after the ad

In de eerste stap als kunstenaar heeft Iversen onderzoek gedaan naar vlakverdeling, textuur en kleurgebruik. Materialen als karton, papier, plakband, stukken stof en borduursels bracht hij samen in zijn serie abstracte werken.

Voor zijn volgende serie deed Claes veel inspiratie op bij de Ndebele stam uit Zuid-Afrika. Hij keek vooral naar de textuur, het grafische lijnenspel en het kleurgebruik van de Afrikaanse muurschilderingen. Die komen terug in  Iversens wandkleden, zijn laatste couture collectie en zijn nieuwste schilderijen te zien in de expositieruimte. Zijn wandkleden zijn te zien in Hotel Mercier, Rozenstraat 12 in Amsterdam (om de hoek van de expositieruimte).

Eerder dit jaar ontving Iversen een opdracht om kunst te maken voor het nieuw te openen Hotel Mai in Amsterdam. Als onderzoek voor deze opdracht heeft hij een Aziatische serie gemaakt, met eigengemaakte foto's van Chinese gebouwen en Japanse bloesem bewerkt met verf en/of geborduurde bloemen. De bloemwerken hebben een duidelijke link naar de oude inktschilderijen uit het oosten.

Bovenstaande series van Claes Iversen zijn te zien in de speciaal ingerichte tijdelijke expositieruimte op de Laurierstraat 22-26 in Amsterdam. De expositie is geopend op vrijdag 29 november & - 6 december van 15.00 tot 20.00 uur en op zaterdag 30 november & - 7 december van 11.00 tot 16.00.

Foto's © Claes Iversen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in