Internationale kunst in het Drentse landschap.

Het is een van de meest fascinerende exposities – eigenlijk is het vooral een kunstexpeditie – van dit moment: Into Nature. Vervreemdende, aardse kunstinstallaties in Bargerveen, een natuurgebied dat eruit ziet alsof er sinds de oertijd niets is veranderd.

Dit Bargerveen bij Emmen vormt het decor waarin bezoekers wandelend en fietsend op zoek kunnen naar spectaculaire kunstwerken van internationaal aansprekende kunstenaars zoals Roger Hiorns, Awoiska van der Molen, Nina Canell en Marguerite Humeau. 

Article continues after the ad

Trilveen en energie

Het thema is New Energy en dit heeft alles te maken met de locatie waar de kunstwerken te zien zijn. Het Bargerveen is een van de laatste hoogveengebieden van Noordwest-Europa.

Energie is hier letterlijk zichtbaar en voelbaar: de grond beweegt onder je voeten. Dit dient als inspiratiebron voor de kunstenaars.

Artistiek leider Hans den Hartog Jager is gegrepen door het gebied. “Het Bargerveen is kaal, leeg en indringend én het staat er bol van de energie. Historische energie, verdwenen energie, onzichtbare energie, controversiële energie, nieuwe energie – de geschiedenis en het landschap van het Bargerveen is er diep van doortrokken.” 

Alles is energie

Wat kun je verwachten? Kitschy verwijzingen naar de pijnlijke armoede van de turfstekers van ooit. Een container waarin je op alle denkbare manieren omringd bent met water. Maar ook een installatie van Iraniër Nuur, die duizenden jaren oud water omhoog laat komen dat je kunt drinken uit een schaal van Bargerveense klei (het smaakt een beetje naar ijzer en zwavel).

Into Nature is moeilijk te omschrijven, je moet het eigenlijk gewoon ondergaan, in al haar weird en wonderful facetten. Het is een expositie die letterlijk in beweging is, waar je af en toe gewoon even bij moet gaan zitten (hint: enorme toverbal van suiker die langzaam wegsmelt) en die je nooit meer zal vergeten.    

Into Nature is nog tot 24 oktober te zien in Bargerveen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in