Acteur Peter Fonda, de broer van Jane Fonda die we allemaal nog wel kennen van de film Easy Rider, is vrijdagochtend thuis in Los Angeles overleden. Hij had longkanker.

Dat heeft zijn familie in de vroege uren van onze zaterdag bekendgemaakt. De tweevoudig voor een Oscar genomineerde acteur (voor Easy Rider uit 1969 als co-schrijver en als acteur voor Ulee's Gold uit 1997) bleek al een tijdje ziek. Hij werkte praktisch tot aan het einde door: vorig jaar maakte hij nog vier nieuwe films.

Article continues after the ad

"Het is met veel verdriet dat wij het nieuws delen dat Peter Fonda overleden is", laat zijn familie in een verklaring weten. "Peter is vredig heengegaan, thuis in LA omringd door familie. Hij stopte met ademen als gevolg van zijn longkanker."

De familie vervolgt: "We kunnen niet de juiste woorden vinden om de pijn in onze harten uit te drukken. Terwijl wij het verlies van deze lieve man verwerken, hopen we dat iedereen zijn ontembare geest en liefde voor het leven viert. We vragen jullie om ter ere van Peter het glas te heffen op de vrijheid."

Peter laat een vrouw en twee volwassen kinderen achter. Hij was de twee jaar jongere broer van actrice Jane Fonda, en de zoon van acteur Henry Fonda. Zijn grote filmdoorbraak kwam in 1969 toen hij samen met Dennis Hopper de legendarische film Easy Rider maakte. Die met die geweldige soundtrack.

De titelsong van die film, Born to be Wild van de band Steppenwolf bleek uiteindelijk uitstekend bij Fonda's leven te passen: hij leefde in de seventies een groots en meeslepend Hollywood-bestaan vol seks, drugs, rock 'n roll en ja, ook motoren. Hij trouwde in totaal drie keer, voor het laatst in 2011.

Wij heffen vanavond ons glas op hem.

Beeld: ANP