Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Boeiende biopic over Billie Holiday

Lady Day was óók burgerrechtenactivist. Billie Holiday (1915-1959) was een van de meest invloedrijke jazz-zangeressen van Amerika. Rauw geluid, dramatische timing, nooit braaf – ze was een opwindend artiest. Van haar levensverhaal wordt vooral haar drank- en heroïnegebruik uitgelicht, maar 'Lady ...

Boeiende biopic over Billie Holiday

Lady Day was óók burgerrechtenactivist.

Billie Holiday (1915-1959) was een van de meest invloedrijke jazz-zangeressen van Amerika. Rauw geluid, dramatische timing, nooit braaf – ze was een opwindend artiest.

Van haar levensverhaal wordt vooral haar drank- en heroïnegebruik uitgelicht, maar 'Lady Day' doorbrak ook de rassenscheiding door samen te spelen met muzikanten, ongeacht hun kleur. De nieuwe biopic over haar leven geeft een completer beeld van wat ze kon en wat ze deed.

De hoofdrol wordt gespeeld door zangeres Andra Day.

'The United States vs. Billie Holiday' is geen eendimensionale film die Billie (hier met Louis Armstrong in 1947) neerzet als glamoureuze verslaafde entertainer. Voor het eerst wordt ook verteld hoe ze het doelwit was van een geheime overheidsoperatie waarbij ze beticht werd van drugsbezit als straf omdat ze politieke getinte nummers zong voor een gemengd publiek.

"Naar mijn mening was Billie Holiday onze eerste burgerrechtenactivist," zegt regisseur Lee Daniels. "Ze zette de beweging in gang door gewoon Strange Fruit te blijven zingen, hoe ze ook werd dwarsgezeten door de overheid. Het is hoog tijd dat ook die kant van haar leven wordt belicht. Ik wil haar met deze film recht aandoen."

Billie in 1940, met haar lievelingshond, boxer Mister

De film is inmiddels te streamen via Hulu, maar daarvoor heb je in Nederland nog wel een VPN-verbinding nodig. In de praktijk verschijnen Huluproducties later bij een grotere streamingsdienst, zodat je 'The United States vs. Billie Holiday' dan makkelijker kunt kijken.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in