Hoe wordt iemand slachtoffer van nepnieuws?

Luisterhit: 'De Deventer Mediazaak' is een zesdelige podcastserie over hoe de Deventer moordzaak ontaardt in een mediazaak die nog maar net live staat en al meer dan 100.000 keer is beluisterd.

Het levert een onthutsend relaas op, van verslaggeving en waarheidsvinding via infotainment naar een hetze, met een opiniepeiler in de hoofdrol.

Hoe zat het ook alweer?

In 1999 wordt de rijke weduwe Wittenberg vermoord. De rechtbank veroordeelde 'boekhouder' Ernest Louwes voor de moord; hij zat acht jaar vast. Tijdens de behandeling van de zaak bepleitte opiniepeiler Maurice de Hond, zonder substantieel bewijs, dat 'de klusjesman' van de weduwe - Michael de Jong - de moord had gepleegd.

Article continues after the ad

Hij herhaalde deze beschuldigingen veelvuldig in de media, maar zijn theorieën bleken niet te kloppen. De Hond werd via een civiele procedure veroordeeld wegens smaad en moest een recordbedrag aan smartengeld betalen.

BN'ers

De podcast brengt genadeloos aan het licht hoe feit en fictie een eigen leven gaan leiden waardoor er meer slachtoffers vallen dan alleen de vermoorde weduwe. Journalisten, redacteuren van talkshows, opiniemakers, BN’ers en andere betrokkenen vertellen hoe in de podcast hoe ze onderdeel werden van deze mediadynamiek. Cabaretière Claudia de Breij, die toentertijd in haar televisieprogramma de doortastendheid van de opiniepeiler prees, is een van de weinigen die voor de microfoon erkennen toen een foute inschatting te hebben gemaakt.

Klusjesman

Podcastmaker Annegriet Wietsma borduurt voort op het boek De Deventer Moordzaak; het complot ontrafeld van journalist Bas Haan. In de podcast is een belangrijke rol weggelegd voor Michael de Jong, die door de media verdacht werd gemaakt en bestempeld als ‘de klusjesman’. Hij vertelt hoe de affaire zijn leven tot op de dag van vandaag bepaalt. Je vindt de podcast op NPO Radio1

Speelfilm

Behalve een podcast is er ook een speelfilm gemaakt over de zaak: De Veroordeling. R

egisseur Sander Burger baseerde zijn verfilming, met in de hoofdrollen Fedja van Huêt en Yorick van Wageningen, op het boek van journalist Bas Haan, die zich jarenlang in de zaak vastbeet. De film is naar verwachting komende zomer te zien.

Foto (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in