En Jared Leto gaat het pop art icoon spelen.

Als er iemand is die volledig kan verdwijnen in een rol, is het acteur en muzikant Jared Leto wel. Voor Requiem for a Dream leefde hij op straat in New York, had twee maanden voor de opnamen geen seks en viel dertien kilo af om een geloofwaardige heroïneverslaafde neer te kunnen zetten. Om in alle rust te herstellen, woonde hij een paar maanden in een Portugees klooster.

Article continues after the ad

Voor Chapter 37 kwam hij 30 kilo aan wat hem jicht bezorgde en in een rolstoel deed belanden voor hij het er op een vloeibaar dieet weer aflijnde.

Ook voor Dallas Buyers Club onderging hij een transformatie om een transgender vrouw met aids te kunnen spelen: hij kreeg er een Academy Award voor.

Iemand die een rol zo toegewijd is, zal ook kunstenaar, regisseur en auteur Andy Warhol geloofwaardig kunnen neerzetten: Leto is al sinds 2016 bezig met de film, die eindelijk in pre-productie is gegaan. De film is gebaseerd op Warhol: The Biography van Victor Bockris uit 1989.  

Warhol (1928-1987) begon als ontwerper in de reclame- en tijdschriftenwereld, maar maakte in de jaren zestig furore met grote schilderijen van Amerikaanse massaproducten zoals Campbell's Soup en Coca-Cola flessen. Dit kunstwerk hangt in het MoMa in New York. 

Hij maakte er met gevoel voor ironie zeefdrukken van, zodat ook zijn kunst een massaproduct werd. Beatrix was onderdeel van zijn Four Queens serie. 

Andy's atelier werd The Factory genoemd en groeide uit tot een ontmoetingsplaats voor kunstenaars, artiesten, elke seksuele smaak van de regenboog, modellen en junkies. Edie Sedgwick ↑ was een van zijn muzes. Warhol werd zo het middelpunt van een zeer kleurrijke scene, overleefde een aanslag van een ontevreden radicale schizofrene feminist en ontpopte zich als een van de bekendste kunstenaars van de twintigste eeuw.

Wat best bijzonder is voor een man die eigenlijk nogal stilletjes en verlegen was en dolgraag thuis was met zijn teckels Archie en Amos. Thuis was in dit geval een gebouw van vijf verdiepingen, waar hij in zijn eentje woonde, omringd door antiek, kunst, dozen met pruiken en talloze koektrommels. Zo'n bijzonder personage is bij Leto in goede handen.

Foto's (c) Brunopress 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in