Heerlijk: natuur en cultuur op een prachtige havezate.

Frisse lucht en kunst, altijd een verkwikkende combinatie. Nu het kabinet heeft aangekondigd dat de doorstroomlocaties buiten weer open mogen, gaat de beroemde beeldentuin bij Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe vanaf woensdag 19 mei open. Rond het kasteel, een van de best bewaarde havezaten van Overijssel, ligt de beeldentuin van 4,5 hectare.

Tot 1984 werd Kasteel het Nijenhuis (waarvan de eerste vermelding dateert van 1382) bewoond door Dirk Hannema (1895 – 1984). Zijn verzameling vormt de basis van Museum de Fundatie Zwolle en Heino/Wijhe.

De beeldentuin rond het kasteel bestaat uit siertuinen afgewisseld met bossen. Hier worden ruim 100 beelden uit de collecties van Museum de Fundatie, Museum Beelden aan Zee en Provincie Overijssel tentoongesteld.

Article continues after the ad

Tussen de bomen en op de gazons zijn sculpturen te zien van de 18de eeuw tot nu, van kunstenaars als Ossip Zadkine, Charlotte van Pallandt, Tom Claassen, the Zhou Brothers, Eugene Dodeigne, Dora Dolz en Ronald A. Westerhuis.

Het kasteel, waar normaal gesproken wisselende tentoonstellingen en eigen collectie worden getoond, blijft nog even dicht in afwachting van verdere versoepelingen. In de beeldentuin gelden de regels uit het museumprotocol, om voor iedereen het bezoek zo veilig en prettig mogelijk te laten verlopen. Dat betekent dat je vooraf tickets moet kopen binnen een timeslot.  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in