Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Beelden van Barbara Hepworth eenmalig in Nederland

En je kunt ze gratis bewonderen! Britse kunstenaar Barbara Hepworth wordt gezien als een van de pioniers van het modernisme in de beeldhouwkunst. Negen van haar werken sieren deze zomer de tuinen van het Rijksmuseum. Steen en lucht Barbara Hepworth (1903-1975) brak door het steen heen. Letterlijk...

Beelden van Barbara Hepworth eenmalig in Nederland

En je kunt ze gratis bewonderen!

Britse kunstenaar Barbara Hepworth wordt gezien als een van de pioniers van het modernisme in de beeldhouwkunst. Negen van haar werken sieren deze zomer de tuinen van het Rijksmuseum.

Steen en lucht

Barbara Hepworth (1903-1975) brak door het steen heen. Letterlijk. Ze maakte doorkijkjes in de harde materie en gaf het daarmee lucht.

Haar sculpturen verlaten maar zelden hun vaste plek in de Engelse parken.

Voor het Rijksmuseum werd echter een uitzondering gemaakt. 

Pionier

Zowel in haar werk als op maatschappelijk vlak was Hepworth een voorloper. Ze was een van de eerste vrouwelijke kunstenaars die zich liet aanspreken met sculptor in plaats van sculptress.

Hiermee vocht ze voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de kunstwereld. 

Mondriaan

Hepworth had een bijzondere vriendschap met Piet Mondriaan. Zij en haar man hadden de Nederlandse kunstenaar in 1937 geholpen van Parijs naar Londen vluchten voor het oprukkende nazisme.

Het werk Construction (Crucifixion), dat ook te zien bij het Rijks en duidelijk speelt met de beeldtaal van Mondriaan, is een ode aan hun vriendschap.

Foto's (c) Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in