Roemer in 2016 met de PC Hooftprijs
Roemer in 2016 met de PC Hooftprijs

In 2016 kreeg ze al de PC Hooftprijs voor haar hele oeuvre.

Surinaamse schrijver Astrid Roemer krijgt dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren 2021. Dat maakte de Vlaamse minister-president Jan Jambon bekend namens de Taalunie, die de prijs financiert. Roemer is de eerste Surinaamse schrijfster die de prestigieuze literaire prijs ontvangt.

‘Met haar romans, toneelteksten en gedichten bekleedt Astrid H. Roemer een unieke positie in het Nederlandstalige literatuurlandschap’, roemt de jury de schrijfster. ‘Haar werk is onconventioneel, poëtisch en doorleefd.’ Volgens de jury slaagt Roemer erin ‘thema’s uit de recente grote geschiedenis, zoals corruptie, spanning, schuld, kolonisatie en dekolonisatie, te verbinden met de kleine geschiedenis, het verhaal op mensenmaat.’

Roemer, geboren in 1947 in Paramaribo, debuteerde in 1970 onder het pseudoniem Zamani met de dichtbundel Sasa: mijn actuele zijn. Later publiceerde ze ook romans en theaterstukken. Verhalend proza is het belangrijkste onderdeel van Roemers oeuvre, waaronder de trilogie Gewaagd leven (1996), Lijken op liefde (1997) en Was getekend (1998). Haar recentste werk, Gebroken Wit, verscheen in 2019.  

Article continues after the ad

Elke drie jaar wordt de Prijs der Nederlandse Letteren toegekend aan een auteur ‘van wie het oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur’. Het fonds Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds organiseren beurtelings de uitreiking. In oktober 2021 krijgt Roemer in Brussel de prijs overhandigd van koning Filip. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 40.000.

Foto (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in