Dagboek van een Herdershond, de spektakelmusical!

Het belooft een van de meest spectaculaire voorstellingen van volgend jaar te worden: Dagboek van een Herdershond zal twee maanden exclusief in het MECC in Maastricht staan.

Article continues after the ad

Enorme tv-hit

Dagboek van een Herdershond was van 1978 – 1980 te zien als televisieserie op KRO met de Vlaamse acteur Jo de Meyere als de jonge kapelaan Erik Odekerke.

De serie is nu heerlijke slow tv, maar was destijds een daverend succes: hele volksstammen bleven er voor thuis en Dagboek van een Herdershond is uitgezonden in onder andere Duitsland, Finland en Zuid-Amerika.

Erik Odekerke

In Dagboek van een Herdershond treedt de jonge kapelaan Erik Odekerke in 1914 toe tot een parochie in Geleen. Een klein landbouwdorp in Limburg dat geregeerd wordt door de notaris, de herenboer en de pastoor.

Tegen de opkomst van steenkolenmijnen in Limburg komt het rijke Roomse leven steeds meer onder druk te staan. De onhandige, naïeve kapelaan Odekerke probeert zich staande te houden in het katholieke dorp. Ondanks zijn goede bedoelingen jaagt hij veel mensen tegen zich in het harnas.


Mevrouw Bongaerts

Erik wordt gespeeld door Joes Brauers en in de musical speelt Anne-Mieke Ruyten (61, je kent haar van SamSam en Kinderen geen Bezwaar) een van de hoofdrollen. "Mevrouw Bongaerts, de rol die ik ga spelen, is ook wel echt een zalig type," zegt ze in het Algemeen Dagblad. "Daar verheug ik me ook op."

"Ze speelt de baas over haar man, ze zit diep in het roddelcircuit, ze bemoeit zich met alles en iedereen. Dat is heerlijk acteren. Ik heb nog nooit in een spektakelmusical gespeeld. Het lijken me enorme stukken, die om veel discipline van de acteurs vragen. Als acteur ben je dan een klein schakeltje in een enorm geheel."

Het wordt voor haar een beetje een thuiswedstrijd: Ruyten komt uit Limburg. "De Limburgse cultuur is natuurlijk anders dan de Hollandse," zegt ze. "De zuiderling is van de grote feesten en van het carnaval. Wij kunnen zó goed feest vieren! Eten, drinken en het leven vieren. Daar zijn we goed in."

'Antwerpen, waar ik nu woon, is een veel kleinere stad, veel zachter ook'

"In Holland heb ik me eigenlijk altijd anders gevoeld. Het tempo ligt er hoger. In Amsterdam bijvoorbeeld, waar ik jarenlang woonde vanwege mijn vak, heb ik eigenlijk nooit graag gewoond; terwijl het natuurlijk een fantastische stad is, waar alles kan. Maar ik vond het altijd ook heel fijn om weer uit Amsterdam te vertrekken. Antwerpen, waar ik nu woon, is een veel kleinere stad, veel zachter ook."


Dagboek van een Herdershond van Albert Verlinde Producties en Toneelgroep Maastricht is van mei tot en met juni 2022 exclusief te zien in het MECC Maastricht. De première vindt plaats op 7 mei 2022.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in