Met krap 150 initiatieven wordt zijn 150ste geboortejaar gevierd.

Tien exposities, vijf gloednieuwe podiumproducties, diverse festivals, lezingen, workshops, buitenactiviteiten, boeken, producten en arrangementen…

… Amersfoort, geboorteplaats van de in 1872 geboren Piet Mondriaan (hier in zijn atelier in 1923), laat het 150e geboortejaar van de pionier van de abstracte kunst niet ongemerkt voorbijgaan. De stad staat in de startblokken om Mondriaan te eren met een ‘Feest van Verbeelding’.

Article continues after the ad

Er zijn niet veel kunstenaars die zichzelf zo vaak opnieuw hebben uitgevonden als Mondriaan. Tot aan het einde van zijn leven bleef hij zich vernieuwen. Hij was leergierig en bezat een grenzeloze nieuwsgierigheid naar nieuwe ontwikkelingen, ook buiten de beeldende kunst. Zijn uitzonderlijke kwaliteiten hebben hem tot grote hoogte gebracht.

Amersfoort wil dit jaar Piet Mondriaan eren met een manifestatie die de vernieuwingsdrang en verbeeldingskracht van de kunstenaar centraal stelt.

Op initiatief van het Mondriaanhuis en onder de titel 'Feest van Verbeelding' worden een jaar lang culturele, maatschappelijke en feestelijke activiteiten georganiseerd voor een breed publiek.

Schurend paradijs

In 2022 organiseert Amersfoort maar liefst tien grotere en kleinere exposities die refereren aan Mondriaan. Het spits wordt afgebeten op 5 februari (mits de coronaregels het toelaten) door Kunsthal KAdE met de tentoonstelling ‘Schurend Paradijs’.

Sanam Khatibi, Lemon Drizzle, 2021, courtesy de kunstenaar en Rodolphe Janssen

Piet Mondriaan streefde destijds naar een aards paradijs. In zijn zoektocht naar dat ideaal liet hij het natuurlijke achter zich, en bracht er geconstrueerde ordening voor in de plaats. In de hedendaagse kunst lijkt het ideaal van een maakbare wereld naar de achtergrond verdwenen. Kunsthal KAdE nodigde twaalf kunstenaars uit om te reflecteren op het utopische ideaal van een maakbare wereld, binnen een wereld die allesbehalve maakbaar blijkt.

Werk vanaf 3 maart te zien in de expositie 'Feest van de verbeelding' in het Rietveldpaviljoen. Foto: Guido Benschop, Mondriaanse landschappen

Naast de expositie in Kunsthal KAdE vinden er in 2022 Mondriaan-tentoonstellingen plaats in o.a. het Mondriaanhuis, Rietveldpaviljoen en Museum Flehite.

Verder kun je minstens vijf premières tegemoet zien, een speciaal muziekprogramma, een Mondriaanmunt en kun je Mondriaanlooks en acties verwachten van bedrijven als PicNic en KIA (die een aantal van hun voertuigen dit jaar omkatten naar Mondriaanstijl), maar ook IKEA, Royal Talens, Hotel de Tabaksplant, Mariënhof en Berghotel doen mee met speciale Mondriaanacties.

Kijk voor het hele programma op Mondriaan 150

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in