Prachtige expositie over deze powervrouw in de Prinsenhof.

De nieuwe tentoonstelling Amalia. Ambitie met Allure werpt voor het eerst de schijnwerper op Amalia van Solms (1602-1675) één van de meest invloedrijke vrouwen van de 17de eeuw.

Een jonge Amalia, gravin van het Duitse Solms-Braunfels, belandde door een speling van het lot in 1621 in Den Haag. Haar huwelijk met stadhouder Frederik Hendrik van Oranje maakte haar in één klap de belangrijkste vrouw van de Republiek. Waan je in haar leven en ontdek het onbekende verhaal van een staatsvrouw met allure!

Article continues after the ad

Naast Amalia’s rol en politieke invloed wordt ook nadruk gelegd op de unieke positie die zij als vrouw destijds met verve vervult. Centraal staan de dynastieke en politieke strategie die Amalia uitstippelt, de beeldcultuur die ze hiervoor inzet en het ontstaan van de Oranjezaal in Huis ten Bosch, waarvan een deel is nagebouwd in de tentoonstelling.

De officiële foto's voor de 18de verjaardag van die ándere Amalia zijn in het origineel genomen.

In de expositie zie je prachtige portretten en persoonlijke objecten, zoals Van Solms zilveren bijbel en gegraveerde kabinet. Ze vertellen Amalia’s levensverhaal vanaf haar aankomst in de Republiek tot haar begrafenis in Delft en alles daartussen in.

Het verhaal van Amalia wordt op een toegankelijke en hedendaagse manier verteld aan de hand van zeven A’s, die Amalia’s persoonlijkheid, ambitie en strategie illustreren: Avontuurlijk, Aanwezig, Aanzien, Autoritair, Assertief, Atypisch en Aanhouder. Deze A’s vormen als universele waarden het raamwerk van de tentoonstelling en vormen een brug tussen de 17de eeuw en het hier en nu.

Te zien in de Prinsenhof in Delft tot en met 8 januari 2023

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in