Een beklemmend beeld met een aangrijpend verhaal erachter.

De Canadese fotograaf Amber Bracken heeft de World Press Photo gewonnen. Zij wint de meest prestigieuze fotoprijs voor Kamloops Residential School.

De foto toont kinderkleding gehangen aan kruizen. De kleding is opgehangen door de inheemse gemeenschap Tk'emlúps te Secwépemc en herdenkt de kinderen die zijn gestorven tijdens hun verblijf op een katholieke kostschool in het Canadese Kamloops.

De kostscholen werden in de 19e eeuw opgericht om inheemse kinderen te assimileren. Ze kregen daar vaak te maken met fysiek en seksueel misbruik. Velen stierven door mishandeling, verwaarlozing of ziekte. Vorig jaar zomer werd er bij de kostschool een massagraf ontdekt met meer dan 200 ongemarkeerde graven van kinderen.

Article continues after the ad

De foto is genomen op 19 juni 2021. "Het voelde als een begrafenis, omdat de hele gemeenschap rouwde", zegt fotograaf Bracken tegen Nieuwsuur. "Het regende en het was somber en triest."

Net toen Bracken de top van de heuvel bereikte om te gaan fotograferen, brak de zon door. "Het leek wel een sprookje: de wolken weken uiteen en er verscheen een prachtige regenboog boven de vallei. Je ziet het niet op mijn foto, maar de linkerkant van die regenboog kwam neer op de plek waar de graven van de kinderen waren gevonden. Het was een soort symbolisch herstel na het gewicht en verdriet van alles wat die gemeenschap heeft doorstaan."

'Foto vergeet je niet makkelijk'

"Krachtig, beklijvend, meeslepend, gedenkwaardig, emotioneel, prachtig", zijn de woorden die juryvoorzitter Rena Effendi gebruikt om de foto te beschrijven. "Het is een foto waar je niet makkelijk aan voorbij kunt gaan, en die je niet makkelijk zal vergeten. Vaak zie je dat de winnende foto een luid moment uitdrukt. Maar dit is een stil moment, een stil moment van afrekening. En de stilte van dat moment spreekt op een luide manier tot ons allen."

Als je even swipet, zie je de andere foto's die Amber op die dag maakte. De World Press Photo bekroont jaarlijks de beste fotojournalistiek en documentairefotografie van het afgelopen jaar. Er is dit jaar voor een nieuw model gekozen: vorige maand werden er op zes continenten al winnaars uitgeroepen in vier categorieën. Uit deze 24 winnaars werden vandaag de vier beste fotografen bekendgemaakt. Bracken en de andere drie winnaars ontvangen een geldprijs van 5000 euro en een award.

Vanaf 15 april 2022 zijn alle winnaars van World Press Photo 2022 te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in