Het bal der bals heeft weer plaatsgehad en het was dreamy.

Het Vienna Opera Ball staat bekend als 'het bal der bals', in een van de mooiste balzalen ter wereld...

Article continues after the ad

...waar socialites nog altijd hun extravagante debuut in de society maken.

Opera en balletsterren, het orkest van de Wiener Staatsoper en het Vienna State Ballet werken allemaal mee, maar alle ogen zijn toch gericht op de debutantes.

Die gaan volledig in het wit gekleed, compleet met tiara.

Het bal wordt al sinds de 19de eeuw gehouden, zij het in verschillende vormen en op diverse locaties. De organisatie houdt 1854 aan als 'de geboorte van het operabal', destijds het societyhoogtepunt van het keizerrijk van de Habsburgers.

Tot in de jaren zeventig was het vooral een feestje voor de oude adel (deze foto van het bal is uit 1970, toen strapless nog verboden was in de dresscode).

Hoofdsponsor en oude snoeper Richard Lugner had een fors bedrag aan actrice Ornell Muti  overgemaakt om zijn introducé te zijn. Eerder waren dat onder andere Melanie Griffith, Brooke Shields, Joan Collins en Kim Kardashian.

Het bal trekt 5150 gasten en 1.46 miljoen kijkers die het live op de tv volgen.

Na het spektakel mogen ook de gasten de dansvloer op. Die hebben daar 390 euro voor betaald.

De duurste loge kost 20.500 euro en zo te zien vinden deze dames dat elke cent waard.

Het kost 30 uur om de opera in een balzaal om te toveren (en 21 uur om de stoelen weer terug te zetten). Er gaan 1300 flessen champagne doorheen en 2500 worstjes (het blíjft Oostenrijk) om iedereen op de been te houden.

Foto's © Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in