Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Advent, wat is dat ook alweer?

Zonder het te weten doe je er vast ook een beetje aan mee. De adventskalenders vliegen je om de oren, maar hoe zat het ook alweer met die zondagen en de bijbehorende tradities? We praten je even bij, want de advent begint vandaag, het is de aanloopperiode naar kerst. De naam komt van het Latijnse...

Advent, wat is dat ook alweer?

Zonder het te weten doe je er vast ook een beetje aan mee.

De adventskalenders vliegen je om de oren, maar hoe zat het ook alweer met die zondagen en de bijbehorende tradities? We praten je even bij, want de advent begint vandaag, het is de aanloopperiode naar kerst. De naam komt van het Latijnse adventus dat komst betekent.

In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest, het feest waarbij de geboorte van Jezus wordt herdacht. De periode duurt ongeveer vier weken, dit jaar van vandaag (zondag 1 december) tot dinsdag 24 december. De zondagen van deze tijd heten 1e, 2e, 3e, 4e zondag van de advent. 

Op die eerste zondag wordt de adventskrans ingewijd door een van de vier kaarsen aan te steken. Elke zondag mag er eentje extra aan, zo zie je dat kerst – het feest van het licht - dichterbij komt. Met kransen werden vroeger mensen gekroond of onderscheiden, dat verwijst naar het 'koningschap' van Jezus.

Ook mensen die niet geloven doen vaak al dan niet onbewust een beetje mee, met een mooi versierde krans op de deur of op tafel en lichtjes voor de ramen. Ook dat verwijst weer naar het feest van het licht.

Grappig is dat advent helemaal niet voorkomt in de bijbel, het is vermoedelijk een vertaling van veel oudere tradities rond midwinter. Hoewel advent een christelijke achtergrond heeft, is de maand voor kerst ook met veel andere tradities verweven. Zo hoort het midwinterhoornblazen in deze periode en dat komt voort uit Germaanse joelfeesten: met het geloei werden boze geesten verdreven.

Samen zingen (het huidige caroling) deden mensen al veel eerder, over de winterse velden, ook alweer om kwaadwillende geesten kort te houden. En de kerstboom heeft ook niets met kerst te maken, al veel eerder haalden mensen groenblijvers als dennentakken, klimop en hulst in huis, als een soort opsteker dat het na de kortste dag (21 december) vanzelf weer langer licht wordt en de natuur uiteindelijk overal weer uitbot.

In Scandinavië – vooral Denemarken en Zweden – wordt op 13 december uitbundig het feest van St. Lucia, het lichtjesfeest, gevierd - ook in de sfeer van advent. Dit is koningin Margrethe van Denemarken als kind, met een levensgevaarlijke kaarsjeskroon op het hoofd.

Die ging er later uit, prinses Victoria van Zweden had in 1984 al een exemplaar op batterijtjes... 

…en dit is Victoria's dochter prinses Estelle van Zweden, met een eigentijds led-model. De puntmuts van prins Oscar is overduidelijk een erfstuk!   

Foto's © iStock, ANP, Det Danske Kongehus, Kungahuset

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in