Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

7 redenen om nú naar Lupin te kijken

Deze Franse serie sleept je door de lockdown heen. Nouveau's hoofdredacteur Claudia Straatmans is fan van de meeslepende Franse serie Lupin, nu te zien op Netflix. Zelfs haar puberdochter kijkt mee. En daardoor nu ook haar man, aangestoken door enthousiaste kreten vanaf de bank. En wel hierom: 1 ...

7 redenen om nú naar Lupin te kijken

Deze Franse serie sleept je door de lockdown heen.

Nouveau's hoofdredacteur Claudia Straatmans is fan van de meeslepende Franse serie Lupin, nu te zien op Netflix. Zelfs haar puberdochter kijkt mee. En daardoor nu ook haar man, aangestoken door enthousiaste kreten vanaf de bank. En wel hierom:

1 Reizen door Parijs

Claudia: Nu we zelf niet meer naar het buitenland kunnen, reis ik met mijn hoofd, ogen en zintuigen. Front-row vanaf mijn eigen bank. In ‘Lupin’ zoef je door de stad. Langs iconische plekken.

Het Louvre in al zijn pracht en praal. Nooit eerder heb ik zo dicht op de Mona Lisa gestaan. En zodra ik de groene stoeltjes in het Jardin du Luxembourg zag, kreeg ik fysiek ‘schmerz’. Ook huppel je plots over het Álbasten’ strand bij Étretat. Je weet wel, die heerlijke Normandische kust met zijn prachtige witte zeekliffen.

2 Ingenieus verhaal

Het verhaal zit als een Escheriaanse tekening in elkaar. Geïnspireerd op het boek Arsène Lupin (van Maurice LeBlanc, 1907), een gentleman-dief die stelen als een hobby ziet. Een beetje à la Sherlock Holmes, een oud boek in een hippe hedendaagse beeld-vertaling.

Waar Benedict Cumberbatch Sherlock voor zijn rekening nam, is Lupin nóg eigentijdser met Assane Diop (gespeeld door de charismatische Omar Sy). En dan is er ook nog een leitmotiv: de misdaad rond zijn vader (een Senegalese immigrant) oplossen – en dat allemaal aan de hand van zinsbegoochelende ontsnappingen uit het boek. Elke aflevering heeft een kop en een staart die ook vaak weer een kop blijkt te zijn, en klopt daardoor in de puntjes. Ik noem alleen al de Siri-scéne aan het begin én einde van aflevering 3. I Can See Clearly Now!

3 Met pubers kijken

Na Stranger Things en Wie is de Mol was het even zoeken: wat kan een puberdochter van 14 jaar nog van De Sims wegtrekken? Dit dus. Gegarandeerd met kinderen-kijkvoer.

Mijn dochter wil nu zelfs het eeuw-oude-boek van Maurice LeBlanc bestellen. Zó krijg je de jeugd wel aan het lezen.

4 Maatschappelijk issue

Op een natuurlijke en inzichtelijke manier word je geconfronteerd met je eigen hokjesdenken. Dit is hoe subtiel racisme werkt. Aannames, aannames, aannames.

Juist doordat hoofdrolspeler Omar Sy donker is, werkt dit mechaniek. Arsène kan makkelijk infiltreren in het Louvre door mee te lopen in een ploeg zwarte schoonmakers. Zoals hij zelf zegt in deze aflevering: “Boven kijkt nooit naar beneden – voor hen zijn we eender.”

Samen met mijn Afro-Amerkaanse puber hier nog lang over doorgepraat.

5 Omar Sy

Sinds Intouchables niet weg te denken uit de Franse cinema, deze zoon van een Senegalese vader en een moeder uit Mauretanië.

Wat een charisma! Het Franse antwoord op Idris Elba. Is Omar’s naam eigenlijk al genoemd als James Bond?

6 C’est drôle

Grappig, dat is het ook nog. Ik zit soms schuddebuikend als een snollebolleke op de bank. Omdat niet alle acties lukken, is het bij vlagen kluchterig.

Weet niet of dat de bedoeling was, maar het zorgt voor even wat lach-endorfine in deze donkere dagen. Dat, én dat Siri in het Frans Circè heet, maar waarschijnlijk is dat laatste vanwege een juridische kwestie. Vind ik ook drôle.

7 Verlangen

Een ouderwets goede cliffhanger doet verlangen naar meer. Netflix weet precies hoe ze ons verslaafd moeten maken.

En hoe ze ons door de lockdown heen kunnen duwen. In april de volgende vijf afleveringen. Het licht gloort weer.

Fotos (c) Netflix

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in