Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

7 heerlijke reisverhalen om in te verdwalen

Als voorpret, voor als het weer kan. Om in te verdwalen, als je het even hebt gehad met de muren en je eigen rondje park of bos: tien reisverhalen waarmee je je even heel ver weg kunt wanen. Lees ook:  10 films voor de leunstoelreiziger Pak je afstandsbediening en stream jezelf even weg Hallo Sha...

7 heerlijke reisverhalen om in te verdwalen

Als voorpret, voor als het weer kan.

Om in te verdwalen, als je het even hebt gehad met de muren en je eigen rondje park of bos: tien reisverhalen waarmee je je even heel ver weg kunt wanen.

Lees ook: 

De Wilde Stilte

Het vervolg op Het Zoutpad van lange-afstandswandelaar Raynor Winn. Raynor en haar man hebben op het South West Coast Path de redding van de natuur ontdekt. De terugkeer naar een normaal bestaan blijkt moeilijk, maar een oude boerderij in Cornwall wordt hun redding.

Sinds Raynor en haar man Moth hun huis kwijtraakten en alleen met een rugzak en een tentje de bijna duizend kilometer aflegden van het South West Coast Path, en ze maanden lang leefden aan de wilde en winderige kustlijn van Engeland, voelen de kliffen, de lucht en de rotsachtige bodem aan als hun thuis. Moth had een terminale diagnose, maar tegen elke medische verwachting in lijkt hij in de natuur te zijn opgeleefd. Zo ontdekken Raynor en Moth op de ruige strook tussen land en zee dat alles mogelijk is.

Op reis met de Hope

Een verhaal over dromen, liefde en de magie van wereldreizen zonder vast plan en met een beperkt budget. Joshua is 24 als hij zijn carrièreplannen als jurist aan de kant schuift en besluit zijn droom te volgen.

Hij koopt een zeilboot, geeft die de naam Hope en vaart de wijde wereld in. Op de Kaapverdische Eilanden ontmoet Joshua Kátia, die met hem meezeilt. Onderweg verzinnen Joshua en Kátia allerlei nieuwe, inventieve manieren om geld te verdienen en zo weer een stapje verder te kunnen komen. 

De laatste reis van de boswachter

Dirk Jan Roeleven en zijn vrouw Hester van der Vliet doen hun Subaru Forester, bijgenaam de Boswachter, een belofte: als hij 500.000 km op de teller heeft staan zullen ze hem terugbrengen naar zijn geboortegrond in Japan. En zo beginnen ze aan een reis van 23.832 kilometer, zonder airco en zonder kennis van autotechniek...

... over getergd Russisch asfalt, Mongolische woestijnwegen en Kazachse steppe-highways naar Vladivostok, van waaruit de veerboot naar Japan vertrekt. Weg van hun hectische leven en aangewezen op elkaar worden ze danig op de proef gesteld, en kunnen ze eindelijk eens goed praten over hun ongewilde kinderloosheid.

Dwaalspoor

Wat doe je als je vijftig wordt? Avonturier en schrijfster Marica van der Meer besluit vanaf haar buitenshuis gevierde verjaardagsfeest de verkeerde kant om naar huis te fietsen. De wereld is rond en als je maar lang genoeg de verkeerde kant op fietst, kom je ook weer thuis.

Vanuit een wereld van overvloed gaat ze volledig terug naar de basis, door alles wat ze nodig heeft in vijf tassen aan haar fiets te hangen. Via Antwerpen belandt ze in Uruguay en fietst ze verder, tot ze in Texas voor het eerst iets hoort over een virus in China. Hoe loopt dit af?

Een vrouw in de poolnacht

In de zomer van 1934 reist Christiane Ritter haar man, die onderzoeker is, achterna naar de Noordpool. Het is hun grote droom: ze wonen een jaar lang in een primitieve hut op de afgelegen noordelijkste punt van Spitsbergen, bijgestaan door Karl, een Noorse jager. Ze hebben geen technische hulpmiddelen: behalve de natuur en de leegte is er niets.

Tijdens de maanden durende poolnacht, als de mannen lange periodes weg zijn voor de jacht, komt Christiane de hut alleen uit om die na een sneeuwstorm uit te graven. In dit reisverhaal beschrijft ze aanstekelijk hoe ze standhield in de ijzige kou en begon te houden van de overweldigende natuur en de ontzaglijke stilte – ver, ver weg van de westerse wereld.

Noord-Korea Dagboek

Omdat het land zo anders is, omdat we er maar zo weinig van weten en omdat mensen uiteindelijk ook maar mensen zijn. In 2018 bracht voormalig Python-lid en fervent wereldreiziger Michael Palin twee weken door in Noord-Korea. Een land dat volkomen is afgesloten van de buitenwereld, een land zonder internet en een telefoonsignaal.

Een land waar het plattelandsleven zich nog altijd wanhopig vastklampt aan eeuwenoude tradities terwijl de steden zijn volgebouwd met hypermoderne wolkenkrabbers en luxueuze ondergrondse treinstations. Kortom: een land dat zich uitermate goed leent voor een Paliniaans reisverslag waarin je Noord-Korea iets beter leert kennen.

Weg van de wereld

Nog een keer Marica van der Meer, die je achterop haar fiets meeneemt van Nederland naar Australië. Verschillende vrienden fietsen stukken met haar mee. Vooral in een land als Iran lijkt het verstandig een man aan haar zijde te hebben, maar de gastvrije Iraniërs laten veel vooroordelen als sneeuw voor de zon smelten.

In Turkmenistan daarentegen krijgt ze samen met haar fietsvriend Norbert de schrik van haar leven. Aan China lijkt geen einde te komen, in drie maanden doorkruist ze dit land in haar eentje. Eindbestemming? Het verjaardagsfeestje van haar vriendin Maria in Adelaide.

Openingsfoto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in