No 4: de Prairie Oyster.

De met prijzen overladen filmmusical Cabaret viert haar 50ste verjaardag en hoewel een film over de jaren dertig geschoten in jaren zeventig-stijl misschien niet hotter-dan-hot is, zijn er goede redenen om 'm toch nog eens te bekijken. En wel hierom.

Het verhaal – crisis, opkomst fascisme, propaganda – is pijnlijk actueel.

Article continues after the ad

Liza Minnelli was als flamboyante Sally Bowles op de piek van haar kunnen: brutaal, emotioneel, hartveroverend, zelfverzekerd en hartverscheurend.  

Tomorrow Belongs To Me is nog altijd een nummer om kippenvel van te krijgen (en niet op een goede manier...)

Mede dankzij de film werd de cocktail Prairie Oyster beroemd als antikatermiddel. Men neme een rauw ei (dooier heel laten), een scheutje worchestershirsaus, een flinke scheut tabasco en wat zout en klokt dit brouwsel in één keer weg. Wie het niet weg krijgt, voegt tomatensap of ketchup toe. Of het echt werkt tegen een kater is nooit bewezen.

Onder alle zang, dans en glitter van de Kit Kat Club wordt steeds duidelijker dat de vermeende verdorvenheid ín de nachtclub in het niet valt bij de verdorvenheid die buiten groeit en die veel mensen liever niet willen zien.

Of het nu 1932 of 2022 is, je zult er veel in herkennen.  

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in