Het Kunsthaus in Graz
Het Kunsthaus in Graz

Een beetje vreemd, maar wel… lekker.

Moderne gebouwen vallen niet altijd meteen in de smaak, maar worden na verloop van tijd vaak toch geliefde landmarks in een stad. Een selectie van vijf gebouwen, in de categorie Weird and Wonderful.  

Oostenrijk

Article continues after the ad

Midden in de oude, barokke stad van Graz ligt het Kunsthaus als een blauwe buitenaardse blob prachtig te wezen. Het huist moderne kunst, een amfitheater en een café en licht in het donker op als een pinkelende, nou ja, blob. Het is een gebouw van Peter Cook en Colin Fournier vol organische rondingen, met een glazen buis waarin je een riviertje oversteekt. Je wilt het aanraken, Peter en Colin noemden het niet voor niets de Friendly Alien.

België

Zaha Hadid ontwierp een schip in de lucht, voor het nieuwe Havenhuis van Antwerpen en behield de oude brandweerkazerne eronder. Het ziet er bizar en beeldschoon uit en de combinatie van klassiek en modern is zeer geslaagd – je wilt hier een tijdje naar blijven kijken, vanuit elke hoek.

Tsjechië

Aan de Moldau staat het Dansende Huis, wat het vrolijkste kantoorgebouw ter wereld moet zijn. In het begin vond iedereen het ontwerp van Vlado Milunic lelijk, nu is het de parel van Praag, in de volksmond Fred & Ginger genoemd, naar de dansers Fred Astaire en Ginger Rogers.  Het is eigendom van ING.

Spanje

Met de bergen als achtergrond ligt in Rioja wijnhuis Bodegas Ysios, dat er vanuit de verte uitziet als gepixelde heuvels. Ontworpen door Santiago Calatrava als 'tempel gewijd aan de wijn', het heeft een aluminium golf als dak met daaronder cederhout dat opgaat in de omgeving. Overdag mooi, 's avonds als het licht naar buiten valt buitenaards.   

Frankrijk

Centre Pompidou Metz is een dependance van het museum voor moderne kunst in Parijs. Blikvanger is het golvende houten dak met een spits van 77 meter en verder zorgen uitstekende vertrekken voor steeds nieuwe hoeken en lijnen. Ontworpen door Japanse architect Shigeru Ban en Franse architest Jean de Gastines.  

Foto's © iStock, Shutterstock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in