Iedereen is stiekem blij als het de 27ste is.

Natuurlijk, tijden veranderen. Maar er zijn toch een aantal kersttradities die jaar in jaar uit stevig overeind blijven. Even samen een feestje van herkenning vieren?

Ballet

Article continues after the ad

Bij kerst hoort ballet. De moeder aller kerstvoorstellingen is natuurlijk Notenkraker & Muizenkoning die momenteel in Amsterdam wordt gedanst door het Nationaal Ballet. Maar ook elders in het land is het niets dan arabesken en pirouettes in romantische decors. Zo trekt het Charkov City Opera & Ballet rond met Het Zwanenmeer en danst Het Nationale Opera- en Ballettheater van Odessa in Nederland het beroemde sprookje Doornroosje. Iets minder klassiek, maar toch ook niet mis: de rondtrekkende Christmas Show van het Ierse Rhythm of the Dance.

De Boom

De meeste mensen hebben de boom al even staan, de meeste kerstshows in tuincentra zijn al deels uitverkocht en 's avonds de hond uitlaten is een compleet lichtjesfestijn. Ondanks geweeklaag over uitvallende naalden, gedoe en 'Het Is Hier Al Zo Vol In Huis!' hoort de boom erbij. Net als poezen die de ballen eruit meppen. En lichtjes voor de ramen. Nederland weet wel hoe het die donkere dagen moet doorkomen!   

Gourmetten

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Winkelcentrum Middenhoven (@winkelcentrummiddenhoven) op

Natuurlijk, er wordt gedineerd. Mooi gedekt, lekker gekookt (oké, en een beetje gestrest met bouten die niet in de oven passen en frummelig filodeeg…) en prachtig gegeten. Minimaal één van de kerstdagen. Maar op de ándere kerstdag is de kans groot dat het gourmetstel tevoorschijn komt. Je hoeft niet zelf te koken, het is allemaal van te voren klaar te maken, niemand die zeurt dat ie iets niet lust. En veel mensen vinden het gewoon gezellig, samen eten uit kleine pannetjes.

IJstaart

Een klassieker sinds de jaren zestig: de ijstaart als dessert. Feestelijk en kant-en-klaar uit het diepvries (we hebben nog meer te doen!). En zo vintage dat het weer hip is. Wie verantwoord wil lijken, legt er nog wat vers fruit bij, maar het populairst zijn toch de ijstaarten met chocolade en karamel. En daarna weer opwarmen met koffie, uiteraard.

Een lot kopen

Hoewel 27 december in rap tempo Derde Kerstdag begint te worden, heeft het niet de lading van de échte kerstdagen. Bij veel mensen valt er iets van hen af als die erop zitten: de meeste zijn even vrij, Oudjaar is toch wat relaxter en minder beladen en de meest prangende vraag is toch bij welke bakker of kraam de oliebollen en appelbeignets zullen worden betrokken of dat er zelf gebakken gaat wordt. Laatste oer-Nederlandse feestdagentraditie: tegen beter weten in een lot kopen voor de Oudejaarstrekking. Want je weet maar nooit.  

Foto's (c) iStock, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in