Je kunt er vandaag niet omheen, al zou je het willen.

Spinnenwebben, griezelig uitgesneden pompoenen, spoken, geesten, heksen, een rijke selectie aan horrorfilms en fright night events - er is geen ontkomen aan...

...het is vandaag Halloween, een feest dat nog niet zo lang geleden totaal  geen rol speelde in Nederland. Vijf vragen over dit fenomeen!

Article continues after the ad

Waarom rukt het zo op?

Tot voor kort leefde Halloween totaal niet in Nederland, maar tieners en twintigers zijn opgegroeid met online Halloween-beelden uit Amerika en Engeland. De huidige horror-hype (Walking Dead zombies, The Joker, Suicide Squad, Chucky) draagt bij aan de inburgering van Halloween...

... net als het feit dat het een zeer fotogeniek feest is voor Instagram. Laatste reden: in Nederland zit niets tussen Pasen en Sinterklaas, Halloween is een grappig haakje om weer eens een feest te geven en je uitbundig uit te dossen.  

Wat is het precies?

Halloween valt op 31 oktober, oudejaarsavond volgens de Keltische kalender. De oogst was binnen, het zaaigoed lag klaar, tijd en reden voor een feest.

Met een griezelrandje, want 's avonds zouden geesten van mensen die in het afgelopen jaar gestorven waren terugkomen en een poging doen het lichaam van een nog levend mens in te pikken. Om de geesten af te weren, droegen de Kelten maskers, daar is het verkleedaspect uit voortgekomen.

Dus, carnaval in de herfst?

Carnaval heeft heel eigen tradities, Halloween is nog vrij nieuw en ontwikkelt zich nog als een verkleedfeest waarop mensen hun creativiteit uitbundig kunnen uitleven.

Horror, fantasy, wicca en gothic elementen spelen daarbij een grote rol; het is een goed excuus om eens totaal onherkenbaar feest te vieren. De commercie speelt er handig op in, met kostuums en make-up en er zijn pretparken die er speciale thema-avonden rond organiseren.

En iets met Allerzielen, toch?

Klopt: in de 9de eeuw stak een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengde zich met het Halloweenfeest. Op Allerzielen (2 november)  gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden om zielencake (brood met krenten).

Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn bevrijding uit de tijdelijke straffen van het vagevuur te versnellen en zo opname in de hemel te versnellen. Er wordt wel gedacht dat 'trick-or-treat' daar zijn oorsprong in vindt.

Moet ik er iets mee?

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Cacao Barry Official (@cacaobarryofficial) op

Voor wie houdt van verkleedfeesten is Halloween het einde, zo niet dan is er niets aan de hand. Het leeft zoals gezegd vooral onder vrij jonge mensen. Kinderen zullen meer uitkijken naar St. Maarten (11 november in de streken waar het gevierd wordt) en de aankomst van Sint op 16 november en alles boven de veertig heeft vermoedelijk de blik meer op kerst gericht.

Desalniettemin: met #halloween even door Instagram scrollen kan zeer vermakelijk zijn: Heidi Klum maakte er een minispeelfilm van!

Foto's (c) iStock, Pixabay

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in