Iedereen wil graag een steentje bijdragen.

De benefiet-acties om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne vliegen je om de oren. En de samenwerkende hulporganisaties kunnen het geld goed gebruiken. Dit is er de komende dagen te doen.   

Den Haag

'Amare, Residentie Orkest, Koninklijk Conservatorium, Het Nationale Theater en Nederlands Dans Theater zijn, zoals iedereen, diep geschokt door de ontwikkelingen in Oekraïne. Hun medeleven gaat uit naar de slachtoffers van de oorlog. Om solidariteit te tonen en steun te betuigen, organiseren Amare & Friends zondag 6 maart een benefietconcert in de Concertzaal van Amare.  

Naast musici van het Residentie Orkest, studenten van het Koninklijk Conservatorium en acteurs van Het Nationale Theater treden diverse bevriende solisten uit onder meer Oekraïne op, onder anderen pianiste Anna Fedorova, celliste Maya Fridman, percussionist Konstantyn Napolov, pianiste Helena Basilova en altvioliste Hannah Strijbos. Naast muziek en verhalen uit Oekraïne staan werken op het programma van onder meer Chopin, Skoryk, Vasks, Elgar, Strootman, Fondse en Bach.

Article continues after the ad

Voor dit pay-as-you-like-concert bepalen bezoekers zelf wat ze voor een kaartje willen betalen. De minimumprijs is vijf euro. NDT biedt via het pay-as-you-like-principe een video-opname aan waarvoor tickets gekocht kunnen worden. De opbrengsten van het concert en de stream komen geheel ten goede aan Giro555 van de Samenwerkende Hulporganisaties voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Amsterdam

Eerder genoemde Oekraïense pianiste Anna Fedorova en Russische celliste Maya Fridman rijden na het concert meteen door naar Amsterdam, waar ze ook in het Concertgebouw een benefiet geven.

Nationaal

Giro555 organiseert maandag een speciale actie op radio en televisie waarbij geld wordt ingezameld voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het tv-programma Samen in actie voor Oekraïne wordt van 20.30 uur tot 23.00 uur uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS 6. Overdag voeren de grote radiostations al actie.

Tijdens de tv-actie kunnen mensen inbellen om geld te doneren. De uitzending wordt gepresenteerd door Chantal Janzen en Rob Kemps. Ook Jeroen Pauw en Eva Jinek doen mee, zij ontvangen in de studio gasten aan tafel.

Vanaf 06.00 uur ‘s ochtends tot 21.00 uur ‘s avonds wordt er bovendien al op publieke en commerciële radiostations actie gevoerd. Onder de noemer Radio555 presenteren dj’s van diverse stations vanuit Beeld en Geluid een speciale uitzending.

Het gaat om een samenwerking tussen NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Qmusic, 100%NL, Radio 538, Radio 10, Radio Veronica, Slam! en Sublime. Het programma zal tegelijkertijd op alle deelnemende zenders worden uitgezonden.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in