Bedrich Stefan, Girl with absinthe, 1924 © National Gallery Prague, te zien in Museum More
Bedrich Stefan, Girl with absinthe, 1924 © National Gallery Prague, te zien in Museum More

Zo heerlijk dat de musea weer open zijn! 

Nog op zoek naar een mooie tentoonstelling? Deze drie zijn heel verschillend, maar hebben tegelijk ook raakvlakken. 

Nové Realismy – Tsjecho-Slowaaks realisme 1918-1945

Llona Singer Weinberger, Portrait of a girl with golden rain , 1930, collection Jewish Museum in Prague

Article continues after the ad

Als eerste ter wereld toont Museum MORE dit voorjaar een groot overzicht van de figuratieve kunst uit het Tsjecho-Slowakije van 1918 tot 1945. Een selectie met meer dan 70 werken van ruim 45 kunstenaars biedt een verrassende blik op het nieuwe realisme zoals dat tot bloei kwam in een turbulente regio, vol verschillende culturele bevolkingsgroepen en verschuivende politieke krachten. NOVÉ REALISMY toont een rijkgeschakeerd spectrum aan portetten, landschappen, stillevens en sculpturen.

Te zien in Museum MORE t/m 8 mei 2022

Alphonse Mucha

Alphonse Mucha, Rêverie, 1897, Kleurenlithografie, copyright 2021, Mucha Trust

Je kon er aan het eind van de negentiende eeuw niet omheen: weelderige illustraties van gestileerde, sierlijke vrouwen. Als een van de meest invloedrijke en gevierde kunstenaars in het fin-de-siècle Parijs, creëerde Alphonse Mucha (1860-1939) een onderscheidende stijl die synoniem staat voor de Art Nouveau. In samenwerking met de Mucha Foundation toont Kunstmuseum Den Haag dit voorjaar een ruime selectie van zijn werk.

In de tentoonstelling is ook werk uit eigen collectie te bewonderen. Directeur Benno Tempel: “Het is fantastisch dat wij in Kunstmuseum Den Haag de meester van de Art Nouveau, Alphonse Mucha, kunnen samenbrengen met bijzondere stukken uit onze collectie. Zijn populaire affiches en illustraties, samen met kleurrijk glas en spectaculaire kostuums uit de late negentiende eeuw, geven een uniek beeld van Alphonse Mucha’s Parijs. Maar ook zijn invloed op de popcultuur uit de jaren ’60 en ’70 wordt duidelijk in deze tentoonstelling.”

Kunstmuseum Den Haag tot en met 3 juli 2022

Schurend paradijs

Beeld: Tanja Smeets, Liquid Garden/Beneath the Surface, 2019, installatie in het HEM, Zaandam

Begin 2022 presenteert Kunsthal KAdE de tentoonstelling ‘Schurend Paradijs’, waarin twaalf hedendaagse kunstenaars worden uitgenodigd te reflecteren op het utopische ideaal van een maakbare wereld, binnen een wereld die allesbehalve maakbaar blijkt. 

In 2022 is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort geboren werd. De tentoonstelling ‘Schurend Paradijs‘ start vanuit zijn zoektocht naar een ‘Aards Paradijs’: een modernistische droom van een maakbare wereld op basis van vorm en stijl, waarin de mensen vanuit vrijheid naar het ware, goede en schone streven.

Het lukte Mondriaan min of meer zijn paradijs te verwezenlijken, in zijn kunst en zijn ateliers. In zijn persoonlijke zoektocht naar zijn ideaal liet Mondriaan het natuurlijke achter zich, en bracht er geconstrueerde ordening voor in de plaats.

In de hedendaagse kunst lijkt het ideaal van een maakbare wereld naar de achtergrond verdwenen. In plaats daarvan is er reflectie op de wereld en maatschappij. Honderd jaar na Mondriaans droom lijkt onze wereld namelijk allesbehalve een paradijs. Klimaatverandering, milieuvervuiling, virussen en onderlinge spanning zijn voelbare dreigingen.

In plaats van dat kunstenaars ons een na te streven utopie voorspiegelen, proberen zij juist de huidige staat van zijn te analyseren, en de toeschouwer door middel van een ervaring te wijzen op de realiteit waarin wij leven. Heeft het nog zin te dromen over een ‘Aards Paradijs’? Hoe ziet zo’n paradijs er, met de realiteitszin van vandaag, uit?

Kunsthal KAdE tot en met 3 juli 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in