© Angèle Etoundi Essamba
© Angèle Etoundi Essamba

Geselecteerd door de redactie: 3 must-see exposities.

Zin om je de komende dagen te laven aan een interessante tentoonstelling? Deze drie zijn elk heel verschillend en buitengewoon boeiend.

Pat Andrea ¿QUÉ PASA?

Museum MORE brengt met ¿QUE PASA? een ode aan het oeuvre van Pat Andrea (1942). Geboren in Den Haag als zoon van een kunstschilder en een illustratrice geniet Andrea intussen zowel nationale als internationale belangstelling.

Article continues after the ad

In zijn verontrustende voorstellingen combineert hij mondiale conflicten met “de vaak problematische relatie man-vrouw”. Ruim zeventig schilderijen en tekeningen, van de jaren zestig tot vandaag, getuigen van een even fantasievol als kritisch kunstenaarschap.

Museum More (Kasteel Ruurlo) tot en met 26 juni

Privat-Livemont, meester van de Belgische Art Nouveau

Het Nederlands Steendrukmuseum presenteert (voor het eerst sinds 1904!) een unieke overzichtstentoonstelling van het lithografische oeuvre van Privat-Livemont, de grootmeester van de Belgische affichekunst. Zijn werk wordt vaak in één adem genoemd met prominente tijdgenoten als Alphonse Mucha en Adolphe Crespin.

Privat-Livemont (1861-1936) was één van de productiefste grafische kunstenaars van België. Hij brak in 1896 door met zijn beroemde reclameaffiche voor het Belgische absintmerk Absinthe Robette. Zijn art nouveau-stijl was zeer in trek bij Nederlandse, Belgische en Franse ondernemers, waaronder Cacao Van Houten, Boldoot en Bols. Naast zijn populaire affiches was Privat-Livemont als schilder-decorateur ook verantwoordelijk voor veel van de graffiti-tekeningen op art nouveau-gevels in Brussel.

Nederlands Steendrukmuseum, tot en met 31 juli 2022

Renaissance

Het Nederlands Fotomuseum presenteert met Renaissance de eerste solo museumtentoonstelling van fotograaf Angèle Etoundi Essamba (Kameroen, 1962) in Nederland. Essamba’s werk reflecteert vooral op de identiteiten van de Afrikaanse vrouw en de rijkdom aan Afrikaanse culturen.

Met contrastrijke en gestileerde fotografie laat Essamba haar beelden schitteren in een rijkdom van kracht en kleur. Renaissance is de achtste editie van de tentoonstelling Nacht in/ Dag uit die iedere dag na zonsondergang te zien is op de ramen van het Nederlands Fotomuseum.

Renaissance is een tentoonstelling die direct ingrijpt in hedendaagse debatten over de rol van het postkoloniale verleden van Nederland, zoals die op dit moment ook binnen de museale wereld worden gevoerd.

Nederlands Fotomuseum tot en met 20 april 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in