Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

3 exposities over geuren, kleuren en de natuur

We vieren het voorjaar met kunst! De Nederlandse musea hebben ook de lente in het hoofd, afgaand op het aanbod in tentoonstellingen over alles wat groeit, bloeit en natuurlijk geurt. Een selectie van de redactie:   De botanische revolutie Wat hebben een verweerde trampoline, een landschap van Vin...

3 exposities over geuren, kleuren en de natuur

We vieren het voorjaar met kunst!

De Nederlandse musea hebben ook de lente in het hoofd, afgaand op het aanbod in tentoonstellingen over alles wat groeit, bloeit en natuurlijk geurt. Een selectie van de redactie:  

De botanische revolutie

Wat hebben een verweerde trampoline, een landschap van Vincent van Gogh en een zaal vol gebroken Coca-Cola flesjes met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht niets, maar ze bieden wel elk een andere kijk op de relatie tussen mens en natuur.

Deze symbiose bestaat al eeuwenlang, maar de verhoudingen liggen telkens anders – en dat is precies wat het Centraal Museum via een bonte mix van oude en hedendaagse kunstwerken laat zien in De botanische revolutie,  het verhaal van de tuin als vruchtbare inspiratiebron voor kunstenaars.

Centraal Museum Utrecht, nog te zien tot 1 mei 2022

Constantijn Huygens - Geuren en Beelden

Geuren en Beelden staat in het teken van nieuwe perspectieven en primeurs rondom Constantijn Huygens.

Zo zullen in samenwerking met De Jonge Academie Constantijns kwaliteiten als parfumeur worden belicht, waarbij een door hemzelf ontworpen geur ter plekke te ruiken zal zijn. Daarnaast wordt een aantal tot nu toe onbekende portetten getoond van Constantijn en zijn zonen.

Een andere primeur is Gerard van Honthorsts portret van Amalia van Solms dat eeuwenlang de nok van de koepel van Huis ten Bosch heeft gesierd en nu voor het eerst ‘op ooghoogte’ te zien is. Het perspectief op Constantijn vanuit het heden wordt geleverd door studenten van de Gerrit Rietveld Academie, die zich door Constantijns leven en werk hebben laten inspireren.

Buitenplaats Huygens' Hofwijk in Voorburg, tot en met 3 juli 2022

Geurzicht – Sense of Nature

Natuurlijke geuren hebben een helende kracht en roepen beelden en herinneringen op die 'geurambassadeur' Claudia de Vos in haar kunstobjecten en installaties tot uitdrukking brengt.

Deze geuren, afkomstig van bloemen, planten en bomen zijn daarnaast ook daadwerkelijk te ruiken in de kunstwerken zelf. De tentoonstelling omvat geurende keramische beelden, schilderijen en zelfs wandtapijten. Met Geurzicht opent Claudia een venster naar de wereld van natuurlijke geuren.

Drakenburg in Baarn, tot en met 30 juni 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in