Culinair journalist Mara Grimm over Eetiquette.

Perfect op tijd voor de feestdagen: een moderne gids op het gebied van etiquette, euh Eetiquette. Waarom je baklava het beste ondersteboven eet, nooit het middelste puntje van een punt brie of camembert snijdt en er geen mes (en al helemaal geen jam) aan een croissant te pas komt – je leest het allemaal in haar uiterst verhelderende boek.

Bitterballen: 'Heet-heet-heet'

Wat betreft bitterballen eten zonder met open mond 'heet-heet-heet!' te hijgen: pak met duim, wijs- en middelvinger een bitterbal van de schaal. Dip de onderkant in de mosterd.

Article continues after the ad

Houd de bal even in je hand en bijt vervolgens aan de bovenkant een klein stukje van de korst af. Nu kan de vulling afkoelen. Dat duurt ongeveer een minuut en gaat vanzelf – blazen hoort niet. Eet de afgekoelde bitterbal vervolgens in één keer op.

Uitdaging: de tompoes

Dan nog het Tompoes Dilemma. Verrukkelijk gebakje, onmogelijk onhandig om te eten. Er zijn vele manieren om 'm toch naar binnen te werken.

Mara zegt: leg de tompoes op zijn kant, dus op het lange snijvlak. Op die manier kun je met een mes (met een vork lukt het ook redelijk) perfecte plakjes van de tompoes snijden. Zo kun je bij elke hap alle smaken en structuren van de tompoes ervaren – en dat is precies de bedoeling.

Het lijkt ons alsnog veel breuk, kruimel en uitpuilende vulling, daarom onze foolproof Tompoes Truc: dakje met glazuur eraf halen, onder de onderkant plakken en je hapt 'm zonder veel gedoe op waarbij je óók alle smaken bij elke hap ervaart.

En hoe zit het nu met jam op de croissant? Als je het lekker vindt, gewoon doen, maar het heurt niet. Van een croissant trek je kleine stukjes die je zonder boter of beleg oppeuzelt. Jam overheerst de speciale licht zoete smaak van de lekkernij teveel... 

Eetiquette van Mara Grimm kost 15 euro

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in