Prinses Anna zu Oettingen-Wallerstein
Prinses Anna zu Oettingen-Wallerstein

Groen paradijs dankzij de enthousiaste chatelaine.

Je verwacht het niet in Zuid-Duitsland, maar hij ligt er toch echt: Wallerstein Garden, een prachtige Engelse tuin die kan zich meten met Highgrove Gardens, in variatie en sprookjesachtige groene kamers.

De tuin hoort bij het prinselijke Huis Wallerstein waarvan de familie in het gelijknamige kasteel woont. Het vorstendom Oettingen-Wallerstein is ongeveer 900 jaar oud en voortgekomen uit een van de oudste adellijke families in Duitsland. Ludovicus de Oettingen had al in 1147 de titel van graaf.

Article continues after the ad

Deze tak van de familie bestaat uit prins Carl-Eugen en zijn vrouw, prinses Anna zu Oettingen-Wallerstein. Die laatste is netwerker en ondernemer, hoofdverantwoordelijke en organisator van het hoofdkantoor van Wallerstein en Slot Baldern. Ze is ook familiemens en sportvrouw, ruiter, polospeler en jager. En last but not least: moeder van vijf kinderen en zowel tuinier als beschermvrouw van de prachtige oude tuin.

Geïnspireerd door talrijke tuinen in Engeland, creëerde de prinses deze unieke ommuurde tuin in de stijl van de 19e eeuw met veel liefde en aandacht. Ze zorgde voor veel variëteit aan planten zodat er in elk seizoen wel iets bloeit.

In de tuin loop je door verschillende groene 'tuinkamers' zodat je keer op keer wordt verrast door een andere sfeer en stijl.

De rozentuin telt historische zeldzame variëteiten, er is een geheime tuin met spannende vormsnoei en een zwarte tuin voor je inner Goth.

Daarnaast tref je er een speciale schaduwtuin aan en een lange dubbele border (hij is wel tien meter breed) met talloze verschillende soorten vaste planten, die prinses Anna op al haar reizen heeft verzameld. Ze koos ze op de kleuren die in de 19de eeuw populair waren, om het zo authentiek mogelijk te houden.  

En Anna creëerde hoekjes waar het goed toeven is om te picknicken...

...of aan te schuiven.

De verzonken witte tuin en een siertuin met geneeskrachtige kruiden worden omringd met een blauwe rand van asters, het is echt een bijzonder mooie tuin en uniek voor Duitsland.

Slot Wallerstein wordt bewoond door de familie en is niet toegankelijk voor het publiek. Wallerstein Gardens gaat open op 11 juli en is gedurende de zomer enkele dagen te bezoeken, hier kun je kaartjes kopen, waaronder een dubbelticket voor toegang tot het ándere kasteel van de familie, het barokke Schloss Baldern is wél geopend voor het publiek.  

Het tuinmeubilair en de accessoires voor onder andere de moestuin op de foto's zijn tot en met 28 juni in de sale bij Westwing.