Auditorium voor 500 man, anyone?

De onlangs overleden modeontwerper en couturier Pierre Cardin liet niet alleen spannende spacecollecties na, maar ook een van de meest spraakmakende huizen ooit.

Article continues after the ad

Het betreft Palais Bulles, dat in de jaren zeventig is gebouwd door architect Antti Lovag voor industrieel Pierre Bernard.

Cardin kocht het in 1992 – hij was nogal dol op bubbels.

De droom in terracotta staat in Théoule-sur-Mer, vlak bij Cannes, en is ontworpen om zo organisch mogelijk op te gaan in het landschap. Dat is mislukt, want het is een blikvanger van jewelste.

De open ronde vormen zouden 'lichamen, ideeën en gevoelens vrij moeten laten stromen,' volgens de architect.

"Dit paleis, dat zich vastklampt aan de rotsachtige Estérel, is mijn persoonlijke paradijs geworden," zei Cardin.

"De vorm met cellen weerspiegelt wat ik met mijn creaties wil bereiken." (Ja, dat is een schattig plastic vuilnisbakje dat hier staat, maar het is wel rónd).

"Ik zie het als een privémuseum waarin ik het werk van moderne kunstenaars tentoonstel."

Wat heeft Palais Bulles te bieden, behalve 1200 vierkante meter aan curves? Om te beginnen weinig privacy: alle bubbels zijn met elkaar verbonden en deuren zijn er schaars: it was the seventies, man.

Hier en daar stromen watervallen langs de bollen. In het begin klaterden er ook een paar binnen, maar dat ging snel vervelen, dus die zijn weer verwijderd.  

Verder tien unieke suites, die elk door een andere kunstenaar zijn gedecoreerd.

Bij Palais Bulles horen drie zwembaden en een amfitheater met vijfhonderd plekken. Het huis ligt in een groene tuin en hier en daar een vijver...

....en uitzicht op zee. Christie's doet de verkoop, de vraagprijs is € 350 miljoen.

Foto's (c) Christie's, Palais Bulles, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in