Okonomi-wat?

Alles wat uit het verre oosten komt aan series, beauty en zeninspiratie is nog altijd hartstikke hip. Zo ook de Japanse keuken, en dan niet per se sushi, maar ook hottokéki (fluffy pannenkoekjes), dalgona koffie en katsuobushi

Nieuwste hit is een smakelijk brunchidee: okonomiyake, een culinaire liefdesbaby tussen een hartige pannenkoek en een omelet. Je maakt 'm van bloem, ei en fijngeraspte of fijngesneden witte kool, Chinese kool of spitskool met als extraatje vlees, garnalen of wat je maar lekker vindt. Je kunt met de basis eindeloos combineren. 

Voor 2 personen

Article continues after the ad
  • 75 g bloem
  • 100 ml bouillon (Japanse dashi of van een half bouillonblokje)
  • 250 g fijngesneden of geraspte kool
  • 2 bosuitjes, in fijne ringetjes gesneden
  • 2 eieren
  • Zout
  • Bonitovlokken (goed gesorteerde supermarkt, toko)
  • Okonomiyake-saus (goed gesorteerde supermarkt, toko)
  • (Kewpie) Mayonaise
  • Smaakmakers naar keuze, zoals bacon, kleine stukjes varkensvlees, gember, paddenstoelen, garnalen of sesamzaad.  

Zo maak je 'm 

Meng de bloem met de bouillon, de kool en de helft van de bosui tot een dik beslag. Bak dit in hete olie in een niet al te grote koekenpan tot een dikke pannenkoek (of meerdere kleine dikke pannenkoekjes).

Beleg de bovenkant tijdens het garen met je smaakmakers. Begint het beslag aan de bovenkant te stollen, dan keer je de koek om (gebruik eventueel even een bord). Gaar bakken en op het bord leggen.

Daar trek je dunne streepjes met de saus (die smaakt een beetje naar currysaus of iets zoete worchestersaus) en Japanse Kewpie mayonaise. Geen toko in de buurt? Als je ketchup, sojasaus en mayonaise mengt met een scheutje water krijg je iets wat er bij in de buurt komt. Mocht je nog sriracha hebben staan: óók lekker. Restje bosui en de bonitovlokken erover strooien, eventueel wat ingelegde gember erbij - aan tafel! 

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in