Desmond Tutu in 2004
Desmond Tutu in 2004

Onder andere prinses Mabel staat stil bij de dood van 'mijn goede vriend.'

Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu is vandaag op 90-jarige leeftijd overleden. Hij werd bekend als een van de felste tegenstanders van de apartheid in zijn land, maar streefde ernaar om zonder geweld een einde te maken aan de witte overheersing.

Met zijn aanstekelijke lach, zijn gevoel voor humor en zijn zelfspot was hij een inspiratiebron voor velen. Er stromen dan ook reacties uit de hele wereld binnen op zijn overlijden.

Prinses Mabel 

Prinses Mabel roemt het vuur waarmee Tutu na de apartheid een eind probeerde te maken aan kindhuwelijken.

Article continues after the ad

Zij stonden samen aan de basis van de organisatie Girls Not Brides, die kindhuwelijken probeert te bestrijden. "Ik ben diep verdrietig door het overlijden van mijn dierbare vriend, aartsbisschop Desmond Tutu", schrijft Mabel. "Ik heb de eer en het plezier mogen ervaren om met hem samen te werken. 'Arch' kwam altijd op voor mensen die niet gehoord werden."

De prinses noemt zijn toewijding cruciaal voor de oprichting van Girls Not Brides. "'Arch' was een altijd gepassioneerd pleitbezorger voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. En hij deed dit altijd met een geweldige combinatie van diep geloof en geweldige humor. Hij zei altijd: 'God is niet gek. God creëerde Eva omdat hij wist dat Adam het in zijn eentje niet zou gaan redden'."

De koning en koningin 

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima koesteren "met dankbaarheid herinneringen aan aartsbisschop Desmond Tutu". Dat laten zij zondag weten in een reactie op het overlijden van de aartsbisschop en Nobelprijswinnaar.

Koningin Elizabeth

Bill Clinton

Barack Obama

Piers Morgan 

Commentator Piers Morgan heeft altijd kritiek op alles en iedereen, maar prijst voor de verandering Tutu.

President Macron 

Premier Boris Johnson

President Modu van India

Mede-Nobelprijswinnaar Malala

Westminster Abbey

 

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in