Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Beaujolais Primeur, wat is dat nu precies?

Le Beaujolais Nouveau est arrivé! Vandaag is het wereldwijd Beaujolais Nouveau Jour, maar wat is dat? We duiken er even in: Beaujolais is een wijnstreek in Frankrijk, die deels valt in de wijnstreek Bourgogne. Er komt een wijn vandaan die in de jaren tachtig mateloos populair was: elke zichzelf r...

Beaujolais Primeur, wat is dat nu precies?

Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

Vandaag is het wereldwijd Beaujolais Nouveau Jour, maar wat is dat? We duiken er even in: Beaujolais is een wijnstreek in Frankrijk, die deels valt in de wijnstreek Bourgogne. Er komt een wijn vandaan die in de jaren tachtig mateloos populair was: elke zichzelf respecterende bistro had 'm op de kaart.  

Het gaat om een lichte rode wijn, die wordt gemaakt van het druivenras 'Gamay noir'. De vruchten worden in september traditioneel aan het einde van de nacht geoogst, omdat het dan koeler is en de druiven een soepelere wijn opleveren. Meer dan 90% van alle beaujolaiswijnen wordt door middel van koolzuurgasvergisting (macération carbonique) gemaakt. Hier komt geen zuurstof aan te pas, zodat de wat paarsige wijn zijn fruitigheid behoudt.

Liefhebbers kijken elk jaar uit naar de derde donderdag van november, want dan komt de nieuwe lichting beaujolais (de Beaujolais Primeur, het laatste woord staat voor 'eerste pluk') op de markt. Het betreft dus een piepjonge wijn, waarvan de druiven slechts twee maanden daarvoor zijn geplukt. Hij mag een maand Primeur worden genoemd, daarna valt ie gewoon onder de Vins Nouveau.

Vers van de pers, als het ware, dus geen al te complexe smaken. En omdat de Beaujolais amper heeft kunnen rijpen vaak een tikje schraal, vandaar dat wordt geadviseerd 'm licht gekoeld te serveren. Het is dan ook geen bewaarwijn, hij smaakt lekker bij charcuterie, vis, frites, paté, kaasjes en andere lekkere dingen in de categorie chique vette hap.  

(c) Smithsonian

Vanwaar dan toch die opwinding? Het is een béétje marketing, maar ook traditie. In de 19de eeuw was voor gewone mensen vanaf mei, juni geen wijn meer te krijgen. Beperkte houdbaarheid zorgde ervoor dat ie gewoon voor de zomer op moest. Na een wijnloze zomer was de opwinding dan ook vrij groot als de Beaujolais als eerste wijn van het nieuwe seizoen kon worden opengetrokken. Dankzij Louis Pasteur is de houdbaarheid van wijn enorm verbeterd, zodat er nu jaarrond wijn is. Kniesoor die daar op let, elk wijnfeestje is er één, toch?

Foto's (c) ANP, iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in