Gebakken haver is de nieuwe hype in foodieland.

Move-over bananenbrood, een nieuw gezond ontbijtje grijpt de macht. Baked Oats is momenteel een hit op de socials, vermoedelijk omdat heel veel mensen momenteel iets meer tijd voor een ontbijt te hebben dankzij het vele thuiswerken.

Article continues after the ad

Het is simpel te maken: je mikt havermout met wat andere ingrediënten in de blender en bakt het tot een soort onbijtbroodje / cake dat nog gezond is ook.

Dit is het basisrecept voor 1 persoon:  

  • Meng 40 gram havermout in de blender met 75 ml melk of sojadrank, een halve eetlepel baksoda, 1 groot ei of 2 kleine eieren en een snufje zout.
  • Hier kun je van alles aan toevoegen: fijngehakte noten, een gesnipperde appel, banaan in stukjes, rozijnen, abrikozen, vanille-extract, honing, kaneel, zaden en pitten -  wat je maar lekker vindt.
  • Blend het tot een egale massa, doe het in een vuurvaste kom en bak het mengsel op 180 graden in de oven. Optimistische recepten hebben het over vijf minuten, in de praktijk duurt het – afhankelijk van hoe diep de kom of schaal is -  eerder 15-30 minuten voor je achter een goddelijke havermouthap kunt schuiven.

Dat is een perfecte tijdspanne om intussen even te douchen en je aan te kleden! Heb je haast, dan kun je de Baked Oats ook van te voren maken (bijvoorbeeld als plaatkoek) en een stukje kort opwarmen in de magnetron. Eet het ontbijtje met eventueel een schep Griekse yoghurt en/of vers fruit erbij.   

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in