We hebben het er weleens over: gezellig met vriendinnen oud worden onder één dak, hoe fijn zou dat wel niet zijn? Deze zeven Chinese vriendinnen van in de dertig dachten al aan hun toekomst en realiseerde hun droom voor later. 

We worden steeds ouder zonder oud te zijn. Of beter gezegd: zonder ons oud te voelen Er is inmiddels zelfs een naam bedacht voor deze actieve en niet van zorg afhankelijke groep tussen 65 en 80 jaar: de yep (young elderly person). Op dit moment behoort 14 procent van de bevolking hiertoe, in 2040 zal dat opgelopen zijn tot 26 procent.

Een speciaal dorpje

Tegelijkertijd nemen mensen ook steeds vaker het initiatief om zélf goede zorg te organiseren en met elkaar zorg in te kopen. Met een bijzondere woonvorm, het Polderhofje is bijvoorbeeld een dorpje voor senioren en in de Knarrenhof staan de huizen rondom een gezamenlijke tuin en staat het goede buren zijn centraal. 

Met vriendinnen 

In China pakten zeven 30-jarige vriendinnen het nu alvast goed aan, ze kochten samen een huis met het plan om er als ze 60 zijn in te trekken. Dan zijn de kinderen uit huis, stoppen ze met werken en kunnen ze van het leven genieten. Het was iets waar ze al langer grappen over maakten, maar toen ze in de provincie Guangdong een huis zagen dat al hun verwachtingen overtrof, werd het serieus.

Article continues after the ad

Nieuwe hobby’s

Ze renoveerden het huis zo dat het geschikt is voor als ze ouder zijn. Het heeft een gemeenschappelijke ruimte en voor alle zeven een eigen slaapkamer. Over hoe ze na hun pensioen actief en gelukkig kunnen blijven, hebben ze ook al nagedacht: ze bekwamen zich met het oog op de toekomst nu al op allerlei vaardigheden, zoals tuinieren, muziek maken en thee verbouwen.

 
Bron: hetkanwel.nl
Beeld: iStock/pileckis

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in