Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

50 manieren om je koopkracht op peil te houden

Lekker veel lifehacks om (heel veel) geld te besparen. Alles is op dit moment schrikbarend duur. Dat heeft te maken met vraag en aanbod, met geopolitieke instabiliteit, met inflatie en met nog veel meer waar we als burgers amper invloed op kunnen uitoefenen. Waar je wel wat aan kunt doen is je ve...

50 manieren om je koopkracht op peil te houden

Lekker veel lifehacks om (heel veel) geld te besparen.

Alles is op dit moment schrikbarend duur. Dat heeft te maken met vraag en aanbod, met geopolitieke instabiliteit, met inflatie en met nog veel meer waar we als burgers amper invloed op kunnen uitoefenen.

Waar je wel wat aan kunt doen is je verbruik. En echt, alle kleine beetjes helpen. Zo bestaat  een energierekening gemiddeld voor ruim 40% uit de kosten voor gas, zo meldt United Consumers. Aangezien de prijs van gas enorm is gestegen, en gas aanzienlijk duurder is dan stroom, is het handig om je gasverbruik terug te dringen. Dat kan zo:

  1. Schaf een moderne HR-ketel aan, isoleer je huis (muren, vloer, dak en ramen). Ongeveer driekwart van het gasverbruik per huishouden gaan op aan verwarming.
  2. Isoleer je CV-leidingen, vooral als ze door koude ruimtes lopen. Dit kun je makkelijk zelf doe, je vindt het materiaal in elke bouwmarkt.
  3. Breng radiatorfolie aan zodat de warmte niet in de muur trekt, maar in de kamer blijft.
  4. Lange gordijnen sluizen warmte naar boven, vouw ze even achter de verwarming om meer warmte de kamer in te krijgen. 
  5. Zet tochtstrips in bij deuren en ramen, bevestig een brievenbusborstel, sluit deuren van vertrekken waar je niet bent en zet de verwarming daar laag.
  6. LED-lampen verbruiken 90% minder energie dan een gloeilamp, en 85% minder dan een halogeenlamp. De aanschafprijs heb je er dus snel uit.  
  7. De verwarming regelmatig ontluchten scheelt in het energieverbruik.
  8. Met iedere graad die je de kamertemperatuur verlaagt, bespaar je zeven procent op je gasverbruik. Zet de thermostaat een uur voordat je weg of naar bed gaat alvast lager, vijftien graden is dan warm genoeg.
  9. Ben je overdag thuis, dan is 19 graden goed te doen, met dikke sokken en een trui of vest aan. Voor de koukleumen: een warmwaterzak erbij en je voelt je snel toasty.
  10. Met een potkacheltje van een terracotta bloempot en een waxinelichtje kun je ook een lekkere warmtebron creëren. 
  11. Verse lucht kan beter en sneller verwarmd worden dan 'oude' vochtige lucht. Zet je ramen daarom even kort open om het huis te ventileren. Doe ze dicht en zet daarna pas de verwarming weer aan. De frisse buitenlucht wordt sneller warm, waardoor je minder hoeft te stoken. 
  12. Zie tijdelijk af van sudderen in bad en douche wat korter: in 5 minuten kun je echt alles prima schoon krijgen (8 minuten met twee keer haren wassen én conditioner erbij).  
  13. Zo'n twintig procent van je gasverbruik gaat op aan warm water. Onder de douche kan je water én energie besparen met een waterbesparende douchekop. Afhankelijk van hoe lang je doucht, bespaart zo'n douchekop je 45 euro per jaar.
  14. Hoewel de meeste mensen bij gasverbruik vermoedelijk als eerste aan koken op gas denken, is dit gemiddeld slechts vijf procent van je totale gasverbruik in het huis. Wat niet wil zeggen dat dat niet naar beneden kan.
  15. Bij het bedenken van het menu kun je rekening houden met het gas- dan wel energieverbruik: een eitje bakken verbruikt nu eenmaal minder gas dan stoofvlees eindeloos laten sudderen.
  16. Sudderen en stoven kan ook door de pan warm ingepakt (oude kranten, diepvriestas, dekbed en kussen erop) in je bed te zetten en hem daar door te laten garen, bij wijze van alternatieve hooikist. Dit kun je ook doen met rijst en pasta: even laten koken, daarna warm laten garen. Ga uit van 1/6 van de normale kooktijd en een gaartijd die 1,5 tot 2 keer langer is dan je gewend bent.
  17. Zelfs een ei wordt met wat geduld gewoon hard als je ze aan de kook brengt en het gas daarna uitdraait. Wel een pannetje met een deksel kiezen en het helpt als je het even wegzet met een plaid eroverheen.
  18. Kook water met de waterkoker (nooit meer dan je nodig hebt!) en schenk het in de pan zodat je minder gas nodig hebt om het aan de kook te brengen voor aardappelen, rijst, groente of quinoa.
  19. Gebruik niet teveel water bij het koken, kies een kleinere pan, hou de deksel op de pan, zorg dat er geen vlammen om de pan heemn weglekken. Is iets eenmaal aan de kook, draai dan het gas laag.
  20. Wat vaker een eenpansgerecht eten betekent niet alleen minder afwas, maar ook een lager gasverbruik dan wanneer er meerdere pitten aan zijn.
  21. Nog een voordeel: van een eenpansmaaltijd kun je makkelijk een grote portie maken waarvan je een gedeelte invriest. Het weer opwarmen kost minder energie dan het gerecht opnieuw bereiden.
  22. Ontkalk je waterkoker en koffiezetapparaat: hoe meer kalkaanslag, hoe meer deze apparaten aan energie verbruiken.
  23. Eten bereiden in de magnetron of stoomoven kost in vergelijking weinig energie. De frituurpan verbruikt de meeste energie.
  24. Eet eens een tijdje uit je pantry. Qua voedingswaarden doen blik en glas niet onder voor vers en het is vaak veel goedkoper, zeker als de financiële slagkracht hebt om bij aanbiedingen wat meer in te slaan. 
  25. Gebruik de oven niet om één bagel op te warmen (gebruik daarvoor liever het broodrooster) en  combineer zoveel mogelijk: een cake kan best aan het einde van de oventijd van je lasagne of moussaka gezellig aanschuiven in de oven.
  26. Koop niets wat je niet direct kunt betalen.
  27. Werk je op kantoor, neem dan zelf een lekkere broodtrommel mee en investeer in een travel mug: hippe to-go drankjes en broodjes zijn erg duur.  
  28. Vakanties kosten veel geld. Het is logisch om na twee jaar corona te hunkeren naar een verre reis, maar kijk of het haalbaar is en of er geen goedkopere opties zijn. 
  29. Zullen we de benzineprijs ook meteen even aanpakken? Zorg om te beginnen dat je banden de juiste spanning hebben.
  30. Er wordt geen Elfstedentocht meer verwacht, laat je zomerbanden er weer onder zetten, daarmee rij je zuiniger.
  31. Schakel zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling tijdens het rijden. En rij zoveel mogelijk met een constante snelheid.
  32. Rijd liever 100 dan 130. Bij 100 km per uur verbruik je zo'n 14 procent minder brandstof dan bij 130. Beter voor je portemonnee én voor het milieu.
  33. Hou afstand en anticipeer op het verkeer, hoe minder je remt en optrekt hoe zuiniger je rijdt
  34. Rij zo veel mogelijk met een gelijke snelheid: optrekken en afremmen zorgt voor meer brandstofverbruik. De cruisecontrol helpt je hierbij.
  35. Neem de fiets, ga lopen of kijk of je kunt carpoolen om de kosten de delen.
  36. Verkoop kleding en spullen die je niet meer gebruikt.
  37. Spullen (bijvoorbeeld gereedschappen die je maar voor één klus nodig hebt) kun je vaak lenen of huren, bijvoorbeeld via Peerby.
  38. In Kringloopwinkels zijn vaak prima 'tweedekansjes' te vinden voor een vriendelijke prijs. 
  39. Doe je boodschappen met beleid en met een boodschappenlijstje zodat je niet teveel koopt.
  40. In de supermarkt bukken en strekken helpt om aanzienlijk goedkopere producten te vinden 
  41. Gebruik wasmachine en vaatwasser alleen als ze helemaal vol zijn.
  42. Droog je was lekker buiten of op een rekje.
  43. Haal opladers uit het stopcontact als ze niet gebruikt worden en laat apparaten niet op stand-by staan.  
  44. Check hoeveel abonnementen je hebt en of niet iets kunt schrappen aan streamingsdiensten, maaltijdboxen en andere gemaksdiensten.
  45. Heb je nog een vaste telefoonlijn? Weegt het gebruik hiervan op tegen de kosten? 
  46. Nederlanders zijn notoir oververzekerd, valt daar iets te schrappen om kosten te besparen? 
  47. Creëer rust met een (online) huishoudboekje. 
  48. Ben je een impulskoper, wen dan aan de aankoop een paar uur uitstellen. Als je er de volgende dag ook nog blij van wordt, zul je er geen spijt van krijgen. Maar in de meeste gevallen is een time-out genoeg om van de aankoop af te zien. 
  49. Speel je mee in loterijen, stop daar dan mee: de kans dat je iets wint is heel klein.  
  50. Met het groeiseizoen voor de deur: van een tomatenplant kun je maandenlang plukken. In de dezelfde categorie: kruiden, komkommers, paprika en pompoen. Je hebt er meteen mooie planten aan om naar te kijken: win-win! 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in