Nouveau's modevlogger Anita Willemars tipt:

New York is altijd een goed idee, maar in december is het er extra speciaal. Ik kom net terug en de paar dagen die ik met mijn lief in New York heb doorgebracht, hebben mij zoveel nieuwe energie gegeven.

Kerst is hét feest in Amerika. En in Amerika is alles groter, dus je kunt je voorstellen hoe ze daar uitpakken met alle kerstversieringen in de stad. Of je nu langs de prachtig ingerichte kerstetalages slentert of gaat schaatsen in Central Park. Al wandelend door de stad lijkt het of je van het ene filmdecor in het andere stapt. Denk aan When Harry met Sally en You’ve got mail, of Home alone. Dit is allemaal New York en daarom: als je kunt, ga er nú heen!

1. Window shoppen
Omdat in Amerika alles groter is, zijn de etalages ook groots ingericht. Lopend over 5th Avenue verbaas je je over de creativiteit van alle winkels. De muren van kerstballen bij Tommy Hilfiger, het tot een cadeau inpakte pand van Cartier, of de sprookjesetalage van Bergdorf Goodman, het is allemaal een feest om te zien. Zelfs als je een hekel hebt aan kerst, word je hier vrolijk van. En je doet eindeloos veel inspiratie op voor je eigen huis. 

2. Breakfast at Tiffany's
Net nieuw is het Blue Box café, een klein, elegant café op de vierde verdieping van Tiffany’s. Een ontbijtje ligt nu dus echt binnen handbereik. Reserveren is wel aan te raden, want ik heb twee keer in de rij moeten staan. En ben je dan toch bij Tiffany’s, kijk dan meteen even rond voor een leuk juweel of accessoire...  

3. Schaatsen in Central Park
Wandelen is sport nummer één in deze grote stad. Maar schaatsen kun je er in deze periode ook. Het geeft een heel andere dimensie aan de stad. Je kunt schaatsen in Bryant Park, waar de ijsbaan onderdeel van een kerstmarkt is, of bij Rockefeller Center, waar je je in een kerstsprookje waant, met een reusachtige kerstboom. De Wollman ijsbaan bij Central Park biedt het mooiste uitzicht.

4. The Metropolitan en Edvard Munch
Tentoonstellingen en musea genoeg natuurlijk in New York. Tot 4 februari 2018 is de indrukwekkende tentoonstelling Between the Clock and the Bed van de Noorse schilder Edvard Munch te zien in de dependance van The Metropolitan Museum of Art. Wandel daarna door naar de The Met voor de tentoonstellingen van David Hockney, Michelangelo en Rodin. 

5. Broadway Show of Opera
New York staat bekend om z’n Broadway shows, maar wij zijn dit keer naar de opera Madame Butterfly gegaan in het Lincoln Center. Daar kun je, als je vooraf reserveert, ook eten bij de opera en dat ziet er heel goed uit. Alleen al bij elke pauze weer terug kunnen lopen naar je eigen tafel is een beleving. Ga je voor een Broadway musical, dan koop je last minute kaartjes op Time Square, maar je kunt het ook op de dag van de voorstelling proberen bij het theater zelf. Dat is goedkoper en je maakt meer kans. Twee must see shows zijn nu: Hamilton en The Parisian Woman met Uma Thurman. 

Good food
En dan heb ik het nog niet eens over het lekkere New Yorkse eten en drinken gehad! Bij alle populaire restaurants moet je vooraf reserveren. Wil je gewoon om de hoek een hapje eten, check dan online de restaurants in de buurt. Sommige zijn van buitenaf namelijk niet te zien, dan moet je echt weten waar ze zitten. Dan weet je ook meteen dat je niet in een toeristenfuik binnenstapt.

Laatste tip: New York is geweldig vóór de kerst of erna. Tijdens de kerstdagen is écht álles gesloten, dus doe iets anders op 24 december (Kerstavond) en 25 december (Eerste Kerstdag).


 


 


 


 


 


 

 

 

Met rijst gooien, de bruid over de drempel tillen, samen de taart aansnijden. In Nederland zijn we niet echt van de gekke tradities op de huwelijksdag. Maar op deze 7 plekken pakken ze dat heel anders aan. 

1. Zuid-Korea: De voeten van de bruidegom slaan met een vis

Pardon?! Ja echt. Wanneer je in Korea een bruiloft bijwoont, zou je weleens getuigen kunnen zijn van deze bijzondere traditie: Het vastbinden van de enkels van de bruidegom en hem vervolgens met een vis op zijn voeten slaan.

Naast het perfecte excuus voor vrienden om even flink met de bruidegom te spotten schijnt deze traditie ook voor de benodigde vitale energie te zorgen om goed te kunnen presteren tijdens de huwelijksnacht! 

En bedankt.

2. Schotland: Besmeurd worden met vuil

Vlak voor de grote dag volledig bedekt zijn met vuil klinkt als de ergste nachtmerrie van menig bruid, maar in Schotland wordt dit als een traditie beschouwd.

Tijdens dit opvallende ritueel ‘Blackening’ worden de bruid en bruidegom door vrienden en familie vastgehouden en volledig besmeurd met viezigheid (denk hierbij aan rotte eieren, modder, schoensmeer, stinkende sauzen!).

Het idee achter deze smerige bedoeling is dat het huwelijk niet altijd rozengeur en maneschijn is. Als je deze ‘vernedering’ samen kunt doorstaan, schijn je beter voorbereid te zijn op het dagelijks leven als getrouwd stel.

3. Fiji: Een walvistand cadeau geven

Om de hand van je geliefde vragen is alles behalve eenvoudig in Fiji. Er wordt verwacht dat je een tand, het liefst meerdere, van een walvis aan de familie van de aanstaande bruid schenkt.

De walvistand, genaamd ‘Tabua’, vertegenwoordigt in de Fijische cultuur een grote waarde en is zowel een teken van ware liefde als rijkdom.

Ze zijn tegenwoordig echter lastig te verkrijgen door de internationale beperkingen op de walvisjacht en handel.

Desalniettemin is deze traditie nog steeds springlevend en geven Fijische mannen hier veel geld aan uit om zo met de liefde van hun leven te trouwen.

4. Rusland: De bruid ontvoeren voor losgeld

In Rusland gaat een trouwerij vaak gepaard met een (weliswaar onschuldige) ontvoering.

Vrienden van het aanstaande bruidspaar ‘kidnappen’ de bruid en vragen de bruidegom om een vergoeding. Het losgeld? Een symbolisch bedrag, geheel afhankelijk van je vriendengroep – kies ze daarom verstandig!

Na betaling, wordt de bruid weer netjes herenigd met de bruidegom en gaat het feest verder. Nasdrovie!

5. Zweden: De bruid of bruidegom stiekem zoenen

In Zweden verstaan ze onder “You may now kiss the bride” kennelijk heel iets anders. Het is hier gebruikelijk voor gasten om de bruid te kussen wanneer haar echtgenoot de kamer verlaat.

Hetzelfde geldt overigens ook voor de bruidegom wanneer de bruid opstaat. Als dit maar niet direct voor huwelijkse spanningen zorgt…

6. Duitsland: Alle borden kapot gooien

Wij dachten dat dit een Griekse traditie was, maar ook in Duitsland kunnen ze er wat van: Het kapot gooien van het servies na het eten. Het schijnt het aanstaande echtpaar zelfs geluk te brengen en het samen opruimen brengt ze ook nog dichter bij elkaar.

Volgens traditie worden mensen niet officieel uitgenodigd voor deze ‘Polterabend’ maar woord zegt het voort. De vrienden en familie die hier op af komen zijn doorgaans niet bij de officiële ceremonie aanwezig maar kunnen op deze manier toch samen met het bruidspaar het huwelijk vieren.

7. Engeland (Royal Wedding): Het versturen van een stuk taart per post

Alle genodigden van de koninklijke bruiloft zullen na afloop van het huwelijk een stuk taart per post ontvangen met een bedankbriefje van Prins Harry en Meghan.

Zelfs de gasten die verhinderd waren, mogen rekenen op een stukje van de taart. Deze traditiegetrouw torenhoge stapeltaart met fruit werd deze keer door Claire Ptak, de eigenaresse van de Violet Baker in Londen, gemaakt.

Bron: HomeToGo zocht dit allemaal voor ons uit.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

Afgelopen woensdag werd ze 52 jaar, vandaag krijgt ze tijdens de Amerikaanse Billboard Music Awards de Icon Award uitgereikt.

De Icon Award is een beloning voor de lifetime invloed die een artiest heeft gehad op de muziekindustrie. Voorgangers van Janet waren onder anderen Stevie Wonder, Prince, Celine Dion en Cher. De zangeres, die afgelopen jaar nog een kind kreeg en inmiddels is gescheiden van de vader van haar kind, treedt vanavond voor het eerst sinds negen jaar weer live op tv op. 'Can't wait!' zei ze daarover.

 

Beeld: Getty Images
 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!