Blauwe coniferen staan prachtig in je wintertuin
Blauwe coniferen staan prachtig in je wintertuin

Geen saaie boel, maar prachtige kleuren.

Zo richting december wordt je tuin ongetwijfeld kaler, maar dat wil niet zeggen dat je niet wat leven in de brouwerij kunt brengen, op het gebied van flora en fauna.

Laat om te beginnen het blad liggen. Veeg het aan de kant of in de borders, het is rijke voedingsstof voor de bodem en vogels, insecten en egels rommelen er graag in rond. Omdat strenge vorst een zeldzaam fenomeen begint te worden scharrelt en vliegt er nog van alles rond, wat voeding en beschutting vindt in dat blad. Het biedt bovendien wat structuur en textuur om naar te kijken en steriele tuinen zijn helemaal uit.

Article continues after the ad

Vogels voeren mag het hele jaar door en zorgt voor gezellige drukte in de tuin. Hang een huisje met vogelpindakaas op en zorg voor strooivoer. Kijk even naar het aantal vliegende bezoekers op een dag en geef niet teveel. Overschot trekt plaagdieren aan; ideaal is als de voedertafel leeg is als het donker wordt.  De volgende ochtend leg je dan vers strooivoer klaar, vogels gaan ontbijten als het licht wordt. Pinda's en vetbollen zijn prima, maar niet in netjes. Vogels kunnen er verstrikt in raken en het plastic beland vaak in de natuur.

Planten in de bomen hangen zorgt ook voor wat kleur en beweging en nu vogelhuisjes ophangen, betekent straks een streepje voor hebben qua tijdelijke loges die weten waar het goed toeven is. 

Voor een beetje groen en beweging in de tuin zijn potten met siergrassen ideaal. Winterharde planten die het goed doen zijn helleborus (ook bekend als kerstroos, je kent de witte, maar ze zijn er ook in (diep)roze), wintersneeuwbal, skimmia, winterjasmijn, patio-cyclaam, winterviolen, aster, schoenlappersplant, wolfsmelk en de hele Heuchera-familie met hun mooie bladeren in groen, paars, rood en bruin.

Ook aanwinsten zijn verkleurende bladplanten zoals Hemelse bamboe (ook bekend als Nandina: rood, bruin, groen én bessen)...

...maar ook vibernum, bergthee (gualtheria, met rode, roze en witte bessen) en Callicarpa (paarse bessen). Leuk als voorschot op januari: een toverhazelaar die dan al bloeit.

Erica doet het ook altijd goed. In een schaal of bak kun je met hoge en lage planten zo toch een blikvanger neerzetten.

Verder nog iets? Een led-snoer met buitenverlichting geeft de tuin als het donker wordt iets sprookjesachtigs, net als in je zichtlijn bijvoorbeeld op de tuintafel een lantaarn met een kaars laten branden, zodat er altijd iets te zien is waar je blij van wordt.

Foto's (c) Mooi wat planten doen, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in