Katervrij 2022 in? Geen probleem, keuze genoeg.

De verkoop van alcoholvrije wijn en andere dranken zit enorm in de lift. Steeds meer mensen drinken bewuster en zijn meer met hun gezondheid bezig, 'doorhijsen' is niet meer zo van deze tijd.

Officieel is het alcoholvrije mousserende wijn, maar de meeste mensen zeggen: alcoholvrije champagne

Wat je wel wilt, is feestelijk het glas kunnen heffen op 2022 of een andere mijlpaal. En dat kan. Het heet dan geen champagne (in de streek zijn ze nog niet begonnen met deze vorm van de drank), maar alcoholvrije mousserende wijn. Alleen bekt dat niet zo lekker, vandaag dat de meeste mensen gewoon 'alcoholvrije champagne' zeggen.

Zo wordt het gemaakt

'Er zijn verschillende technieken om alcoholvrije wijn te maken,' volgens Gall & Gall. 'Vacuüm distillatie is één van de technieken. Hierbij wordt de wijn vacuüm getrokken op kamertemperatuur. Door de lage druk verdampt de alcohol maar blijven suiker, zuren en mineralen behouden. Een nadeel is dat sommige andere vluchtige elementen, zoals geuren, ook verdampen. Ondanks die verdamping, behoudt de wijn toch veel van z’n oorspronkelijke karakter.'

Article continues after the ad

Een andere techniek is omgekeerde osmose. Wat? Kort gezegd houdt dit in dat alle ingrediënten in wijn (water, alcohol en smaakstoffen) door een super dun filter worden gehaald waarbij de alcohol achterblijft waardoor er een lekkere alcoholvrije bubbel overblijft.

Er is behoorlijk wat keuze, bijvoorbeeld Freixenet 0.0%, Barrels and Drums Sparkling of Lussory Alcoholvrij, allemaal verkrijgbaar bij Gall & Gall. We tippen de Naughty Sparkling Bio (nu € 7,69) en de Tempranillo van hetzelfde merk: een rosé die ook nog eens mooi in glas kleurt.

In de Alcoholvrijshop vind je ook mousserende 0.0% wijnen van de wat onbekendere merken, zoals de heerlijke droge Go Gold die een beetje naar perzik smaakt (€ 20), de Oddbird Spumante (lekker droog € 12,50) en de Lussory 24 carat gold, demi-sec met honingsmaak (€ 80).

Nieuw is Art & Zayne Chamtea, een lekkere sparkling tea gemaakt van de meest geliefde melanges van Nederlands thee-icoon Arte & Zayne: 100% biologisch en 0% alcohol. Denk bij ChamTea aan verse citroenaroma’s, gedroogde kruiden en de delicate bloemige tonen van witte en groene thee (vanaf € 20)

Openingsfoto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in