Ze heeft in de 25 jaar dat haar merk nu bestaat een stempel gedrukt op de lingeriewereld. Of eigenlijk deed Marlies Dekkers dat meteen al.

In 1993 begon ze. Haar eerste echte commercieel draagbare model was de spiderbeha. ‘In die tijd werd de string nog onder de toonbank verkocht’, lacht Marlies Dekkers (52), en hing haar lingerie nog ergens achter in de winkel. Het duurde even voor winkeliers haar uitgesproken en nu iconische lingerie in de etalage hingen. Inmiddels is ze te koop in 25 landen. Na een faillissement in 2013 maakte ze een succesvolle doorstart door een aantal winkels te sluiten en ook online te gaan verkopen.  


De spider bra.

Naakt
Marlies Dekkers is altijd een lingerieontwerper geweest met een boodschap. Haar missie: dare to dream, dare to grow, dare to be. Zo wil ze vrouwen helpen van zichzelf te houden. ‘Ik wil uitdragen dat een vrouw zich goed moet voelen bij haar spiegelbeeld. Als ontwerpster heb ik altijd willen meegeven dat je naakt op je allermooist bent.’ Om die reden stapte ze zelf ooit naakt de catwalk op. ‘Om mensen te zeggen dat ze zich moeten accepteren zoals ze zijn. Wees trots op je heupen of je grote borsten.’ Lingerie moet een vrouw in eerste plaats zelfvertrouwen geven, geen lustobject van haar maken.

Heel herkenbaar Marlies Dekkers.

Jeans, leer en… zilver
Voor de 25e verjaardag van haar merk heeft ze een zilveren beha ontworpen. Tja, waarom niet, ze houdt nu eenmaal van experimenteren. ‘Niemand maakte ooit een beha in jeans, tot ik het deed. Niemand maakte ooit een kwalitatieve beha van leer, tot ik het deed.’ Het geheim van een goede beha is volgens Dekkers toch vooral de juiste maat dragen. ‘Zo’n 70 tot 80 procent van de vrouwen draagt de verkeerde maat. Dan kan ik twee jaar werken aan het perfectioneren van een beha, maar dan doet het uiteindelijk niets.’ Zo droeg ze als jonkie de spiderbeha, maar kiest ze nu voor de Gloria of de Femme Fatale uit haar collectie. 'Realiseer je dat door de veranderingen van je lichaam niet elk model je meer past.'

Tijd voor een feestje met de zilveren beha!

Workshops
25 jaar and still going strong. Dekkers is nog lang niet klaar met haar missie. ‘Ik ga het komende jaar door vijftien landen toeren om workshops te geven; vrouwen een spiegel voor te houden, ze motiveren aan de slag te gaan met hun dromen en ze leren van zichzelf te houden.’ En ze blijft ontwerpen. ‘Ik heb nooit het gevoel dat ik m’n plafond heb bereikt. Ik blijf nieuwe dingen zien en ik blijf mezelf uitdagen.’

Bronnen: AD, Fashion United

Met rijst gooien, de bruid over de drempel tillen, samen de taart aansnijden. In Nederland zijn we niet echt van de gekke tradities op de huwelijksdag. Maar op deze 7 plekken pakken ze dat heel anders aan. 

1. Zuid-Korea: De voeten van de bruidegom slaan met een vis

Pardon?! Ja echt. Wanneer je in Korea een bruiloft bijwoont, zou je weleens getuigen kunnen zijn van deze bijzondere traditie: Het vastbinden van de enkels van de bruidegom en hem vervolgens met een vis op zijn voeten slaan.

Naast het perfecte excuus voor vrienden om even flink met de bruidegom te spotten schijnt deze traditie ook voor de benodigde vitale energie te zorgen om goed te kunnen presteren tijdens de huwelijksnacht! 

En bedankt.

2. Schotland: Besmeurd worden met vuil

Vlak voor de grote dag volledig bedekt zijn met vuil klinkt als de ergste nachtmerrie van menig bruid, maar in Schotland wordt dit als een traditie beschouwd.

Tijdens dit opvallende ritueel ‘Blackening’ worden de bruid en bruidegom door vrienden en familie vastgehouden en volledig besmeurd met viezigheid (denk hierbij aan rotte eieren, modder, schoensmeer, stinkende sauzen!).

Het idee achter deze smerige bedoeling is dat het huwelijk niet altijd rozengeur en maneschijn is. Als je deze ‘vernedering’ samen kunt doorstaan, schijn je beter voorbereid te zijn op het dagelijks leven als getrouwd stel.

3. Fiji: Een walvistand cadeau geven

Om de hand van je geliefde vragen is alles behalve eenvoudig in Fiji. Er wordt verwacht dat je een tand, het liefst meerdere, van een walvis aan de familie van de aanstaande bruid schenkt.

De walvistand, genaamd ‘Tabua’, vertegenwoordigt in de Fijische cultuur een grote waarde en is zowel een teken van ware liefde als rijkdom.

Ze zijn tegenwoordig echter lastig te verkrijgen door de internationale beperkingen op de walvisjacht en handel.

Desalniettemin is deze traditie nog steeds springlevend en geven Fijische mannen hier veel geld aan uit om zo met de liefde van hun leven te trouwen.

4. Rusland: De bruid ontvoeren voor losgeld

In Rusland gaat een trouwerij vaak gepaard met een (weliswaar onschuldige) ontvoering.

Vrienden van het aanstaande bruidspaar ‘kidnappen’ de bruid en vragen de bruidegom om een vergoeding. Het losgeld? Een symbolisch bedrag, geheel afhankelijk van je vriendengroep – kies ze daarom verstandig!

Na betaling, wordt de bruid weer netjes herenigd met de bruidegom en gaat het feest verder. Nasdrovie!

5. Zweden: De bruid of bruidegom stiekem zoenen

In Zweden verstaan ze onder “You may now kiss the bride” kennelijk heel iets anders. Het is hier gebruikelijk voor gasten om de bruid te kussen wanneer haar echtgenoot de kamer verlaat.

Hetzelfde geldt overigens ook voor de bruidegom wanneer de bruid opstaat. Als dit maar niet direct voor huwelijkse spanningen zorgt…

6. Duitsland: Alle borden kapot gooien

Wij dachten dat dit een Griekse traditie was, maar ook in Duitsland kunnen ze er wat van: Het kapot gooien van het servies na het eten. Het schijnt het aanstaande echtpaar zelfs geluk te brengen en het samen opruimen brengt ze ook nog dichter bij elkaar.

Volgens traditie worden mensen niet officieel uitgenodigd voor deze ‘Polterabend’ maar woord zegt het voort. De vrienden en familie die hier op af komen zijn doorgaans niet bij de officiële ceremonie aanwezig maar kunnen op deze manier toch samen met het bruidspaar het huwelijk vieren.

7. Engeland (Royal Wedding): Het versturen van een stuk taart per post

Alle genodigden van de koninklijke bruiloft zullen na afloop van het huwelijk een stuk taart per post ontvangen met een bedankbriefje van Prins Harry en Meghan.

Zelfs de gasten die verhinderd waren, mogen rekenen op een stukje van de taart. Deze traditiegetrouw torenhoge stapeltaart met fruit werd deze keer door Claire Ptak, de eigenaresse van de Violet Baker in Londen, gemaakt.

Bron: HomeToGo zocht dit allemaal voor ons uit.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

Afgelopen woensdag werd ze 52 jaar, vandaag krijgt ze tijdens de Amerikaanse Billboard Music Awards de Icon Award uitgereikt.

De Icon Award is een beloning voor de lifetime invloed die een artiest heeft gehad op de muziekindustrie. Voorgangers van Janet waren onder anderen Stevie Wonder, Prince, Celine Dion en Cher. De zangeres, die afgelopen jaar nog een kind kreeg en inmiddels is gescheiden van de vader van haar kind, treedt vanavond voor het eerst sinds negen jaar weer live op tv op. 'Can't wait!' zei ze daarover.

 

Beeld: Getty Images
 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!