Zo kom je de verdraaide lockdown echt wel door.

Na de persconferentie-bingo ('samen', 'steunpakket', 'het gaat niet goed', 'anderhalve-meter-samenleving', 'nog niet versoepelen', 'blijf thuis') moeten we dus nog even door. Zodat we alle moed bij elkaar hebben geschraapt om nog wat dingen te verzinnen die je door deze lockdown kunnen slepen. Here we go:

 1. Leer een instrument bespelen. Op Marktplaats of een Facebookgroep in je woonplaats kun je voor een prikje een akoestische gitaar, fluit of ukelele op de kop tikken en YouTube staat vol met tutorials. Er zijn zelfs liedjes voor één snaar.
 2. Zoom is er niet alleen om te vergaderen, ga online zingen met vriendinnen. Voor je het weet ben je meerstemming druk met Jo-met-de-banjo en Mien-met-de-mandoline.
 3. Maak een kijkdoos van dingen die in huis hebt. Thema: lockdown. Of Lente. Of Japan. Waar je ook maar vol van bent.
 4. Als je single bent, ga online daten. Misschien dat je niet de liefde van je leven tegenkomt, maar wie weet leer je zo wel iemand kennen die een leuke nieuwe vriend kan worden, omdat je gezamenlijke interesses hebt.
 5. Wou je nou zeggen dat je in negen maanden thuiszitten nóg je leukste foto's niet tot een boek gemaakt hebt?
 6. Naaimachine in huis? Stof is online te bestellen, ontdek je inner Coco. Of naai gewoon een stel vrolijke nieuwe hoesjes voor de kussens op de bank om je woonkamer op te peppen.
 7. Gezinsavond 1: Eighties Feestje. Neon oogschaduw, quiche (of laat een klassieke mix van de Chinees bezorgen) en Bugles vullen met roomkaas. Dan op YouTube met je partner om de beurt een liedje uit jullie jeugd kiezen. Spandau Ballet, Adam Ant, Duran Duran. Verplicht meezingen en dansen tot je pubers het echt niet meer aan kunnen zien en mee gaan doen.
 8. Gezinsavond 2: Deze is voor de pubers – hou een gezinsroast. Dit gaan je nazaten helemaal het einde vinden, met flink veel humor de lockdown, elkaar en wat hem nog allemaal meer frustreert afbranden.
 9. Pluis je stamboom uit. Ook een fijne manier om je moeder en oma af te leiden, de meeste mensen vertellen graag over vroeger.
 10. Overleg met je puber over een game dat jullie allebei leuk vinden. Misschien dat je het in eerste instantie te bizar voor woorden vindt, maar voor je het weet ben een Night Elve in World of Warcraft of scheur je als Verstappen over het circuit, op de bank, met een wijntje erbij. Het is leuk om iets nieuws te leren en leuk om iets samen te doen.  
 11. Als je het moe bent om de schijn op te houden dat je nog altijd elke avond met een goed boek op de bank zit: een avondje darten / sjoelen / tafeltennissen met het gezin. Pelpinda's verplicht.
 12. Bananenbrood en zuurdesembrood zijn zó eerste golf, wie nu mee wilt tellen, bakt kaneelbroodjes.
 13. Maak een lentetafel: druifjes, narcissen, mooie stenen, katjes, prints– zo'n tableau is heerlijk stylen.
 14. Voor de liefhebbers: kijk of je een tweedehands telescoop kunt kopen, laat een boek van Govert Schilling bezorgen en laat de hemel voor je opengaan. Astronomie is een zeldzaam zen-makende hobby, we gaan twee seizoenen met vaak onbewolkte nachthemels tegemoet en half april 'vallen' de sterren van de Lyriden alweer langs het firmament.
 15. Omarm een keuken waar je niet veel van weet. Leer Pools, Zweeds of Russisch koken, maak je Caribische of Zuid-Afrikaanse gerechten eigen. Belangrijkste is even uit je comfortzone komen.
 16. Poets je school-Frans, -Duits, -Engels of Spaans op. Online cursussen te over.
 17. In dezelfde categorie: bak uit het receptenboek de taart die je altijd overslaat omdat je 'm te ingewikkeld vindt. Iets met dertig lagen of millefeuille of soesjes met een ingewikkelde vulling – waar je maar tegenop ziet, zeg maar.
 18. Herinner je je Sims nog? Begin er weer eens aan, voor je het weet ben je een hele avond verder, heb je een elftal aan kinderen en ben je de baas van de stad. Plus: geen corona, dus je kunt naar alle feestjes.
 19. Ontdek je groene vingers. Kweek pitten op of zaai zaadjes. En dan the works, hè? Verspenen, verpotten, genieten van al die groei, afharden en dan straks in je eigen weelderige groeiende bloeiende tuin zitten.
 20. Verdiep je in een periode van de geschiedenis die je aanspreekt. Het Belle Epoque, het Interbellum, de Victorians, de Koude Oorlog – het is leuk om je in te lezen, kennis te vergaren, verbanden te leggen en ergens gewoon heel veel vanaf te weten.
 21. Maak een anti-bucketlist met dingen die je echt absoluut nooit (meer) wilt doen. Vraag je huisgenoten hetzelfde te doen. Jullie leven kan hier echt enorm van opknappen #nieuweinzichten.
 22. Handgeschreven kaarten en brieven versturen, daar maak je iemand blij mee én je creëert er voor jezelf een mindful momentje mee.
 23. Werd er vorig jaar nog massaal ge-diamondpaint en geschilderd op nummer, deze lockdown is zowel breien als borduren een hit. Heel mindful, je kunt tegelijk lekker naar een podcast luisteren en je denkt even niet aan winkelen, terrassen en met je vriendinnen cocktails bestellen.
 24. Wordt het toch schilderen, dan heb je genoeg aan twee woorden: Bob Ross.
 25. Als er ooit een moment is geweest om een moodboard van je droomtuin of balkon te maken dan is dit het wel. Nu alles bedenken, inmeten en lijstjes en budgetten maken, ergens in februari na de lockdown (hoop doet leven!) aan de slag en dan kun je vanaf april met een trui aan al heerlijk buiten zitten in je paradijsje.    

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Article continues after the ad